Ministrica odbrane BiH Marina Pendeš razgovarala je danas s vojnim atašeom Sjedinjenih Američkih Država u Bosni i Hercegovini brigadirom Markom M. Karasom, s kojim je razgovarala o aktivnostima Ministarstva odbrane i Oružanih snaga BiH, bilateralnoj odbrambenoj saradnji BiH i SAD, te aktivnostima vezanim za implementaciju nedavno usvojenog dokumenta “Pregled odbrane”.

Na sastanku se razgovaralo i o Planu modernizacije Oružanih snaga BiH, koji je sastavni dio usvojenog dokumenta “Pregled odbrane” kojim su predviđeni dinamika, načini i modaliteti ukupnog procesa modernizacije Oružanih snaga BiH u narednih deset godina. 

Ministrica Pendeš se u ime MO i OS BiH još jednom zahvalila na ukupnoj pomoći koju Sjedinjene Američke Države pružaju našim Oružanim snagama, a posebno je istakla nedavno donirana višenamjenska motorna vozila Hamvee koja će dodatno unaprijediti operativne sposobnosti naših oružanih snaga i doprinijeti njihovoj ukupnoj spremnosti i mobilnosti za izvršenje misije i zadataka koji se pred njima postavljaju.

Tokom susreta razgovaralo se i o trenutnom stanju i izazovima u oblasti odbrane, te intenziviranju aktivnosti u svrhu što skorijeg aktiviranja Akcijskog plana za članstvo u NATO (MAP), kao i drugim pitanjima vezanim za odbranu. 
Brigadir Karas je podržao dosadašnje aktivnosti MO i OS BiH, obećao nastavak podrške i saradnje sa Ministarstvom odbrane i Oružanim snagama BiH u narednom periodu.

(27. mart 2017.)