Loša saradnja različitih agencija i institucija otežava donošenje snažnijih mjera i borbu protiv terorizma u BiH, navodi State Department.

Kašnjenje s uspostavom vlasti i loša saradnja različitih agencija i institucija otežava donošenje snažnijih mjera i borbu protiv terorizma u Bosni i Hercegovini, navodi se u godišnjem izvještaju State Departmenta o terorizmu širom svijeta kojega su u subotu prenijeli mediji u BiH.

“Spora uspostava vlasti nakon izbora u oktobru prošle godine stalno odgađa donošenje novih mjera. Saradnja u provedbi zakona i dalje je otežana zbog međuljudskih i institucionalnih svađa”, navodi se u godišnjem izvještaju o terorizmu koji se tiče BiH, prenosi Hina.

State Department pojašnjava kako je unatoč izmjenama zakona, kaznena politika ostala jako blaga prema osumnjičenima za terorizam.

“BiH je zatvorila neke pravne šupljine putem amandmana koji se odnose na terorizam u kaznenom zakonu, iako problem ostaje blago kažnjavanje”, navodi se u izvještaju.

U Parlamentu BiH prošle godine su usvojene izmjene Kaznenog zakona kojima je povećana minimalna zatvorska kazna za određena djela iz oblasti terorizma s pet na osam godina. Također je odbačena mogućnost da osuđeni teroristi plate kaznu umjesto da odu u zatvor u slučaju da je izrečena kazna do jedne godine zatvora. Vlasti BiH također su onemogućile da teroristi budu pušteni na uvjetnu slobodu.

Nova kaznena djela

“U Kazneni zakon uvedena su tri nova kaznena djela – putovanje i boravak u inostranstvu s ciljem terorizma, zloupotrebe informacijskih tehnologija ili cyber tehnologije u svrhu terorizma i krivotvorenja dokumenata u tu svrhu. Amandmani jačaju postojeće odredbe Kaznenog zakona o pitanju obuke terorista”, navodi se u izvještaju.

State Department izvijestio je i kako je nekoliko građana BiH tokom 2018. godine pokušalo otputovati na strana ratišta iako su desetine ostale u Iraku, Siriji i Ukrajini.

Po istome izvještaju ekstremistička ideologija i regionalne nacionalističke grupe ostaju potencijalni izvori terorizma u BiH.

Velikim problemom State Department je ocijenio što ne postoji značajniji napredak u oblasti rehabilitacije i deradikalizacije te sprječavanja i borbe protiv nasilnog ekstremizma.

Izvor: Agencije (02. novembar 2019.)