Američki senat ratifikovao je protokol o pristupanju Crne Gore NATO-u.  Ratifikacija je uslijedila nakon što je američki državni sekretar Reks Tilerson prošle sedmice uputio pismo čelnicima Senata u kojem je poručio da je članstvo Crne Gore u NATO-u u interesu SAD.

Za ulazak Crne Gore u NATO bilo je 97 senatora, dok su dva bila protiv.

Protiv su glasali republikanski senator iz Kentakija Rand Pol i njegov stranački kolega iz Jute Majk Li. Pol je jedini koji se otvoreno protivio proširenju, navodeći da bi time Crna Gora potpala pod NATO zaštitu, a da od toga ne bi bilo mnogo koristi, navodi Glas Amerike.

Pristalice proširenja NATO-a tvrde da je Crna Gora do sada pružala podršku SAD. Senatori su naveli da je Crna Gora aktivno podržavala NATO operacije u Afganistanu, uprkos namjeri Rusije da umanji njen demokratski napredak.

Džon Mekejn, senator iz Arizone rekao je u raspravi uoči glasanja da se ne radi samo o proširenju NATO-a i prihvatanja male zemlje od 650.000 stanovnika, dodajući da “imaju posla sa ruskim predsjednikom Vladimirom Putinom”.

Protokol o pristupanju Crne Gore NATO-u do sada je ratifikovan u 27 zemalja, a ubrzo se očekuje ratifikacija i u španskom parlamentu.

(29. mart 2017.)