Predstavnici instituta za nestale osobe iz BiH, Srbije i Hrvatske potpisali su u Sarajevu odgovarajuće dokumente za provedbu protokola o saradnji u procesu traženja nestalih osoba.

Nakon potpisivanja, predsjedavajući kolegija direktor Instituta za nestale osobe u BiH Nikola Perišić istakao je kako potpisani protokol jasno utvrđuje korake za dalji rad kako bi se proces traženja oko 12 hiljada nestalih osoba sa prostora bivše Jugoslavije ponovo stavio u fokus.

“Tu su preduzete procedure prije svega kada je u pitanju proces razmjene podataka, zajedničke ekshumacije, identifikacija, obavještavanje porodica i prenos posmrtnih ostataka”, rekao je Perišić.

Dodao je da na ovaj način proces dobiva institucionalni okvir kroz koji se jasno definišu procedure i razmjene informacija, što će značajno ubrzati procedure traženja nestalih osoba.

Stjepan Sučić, pomoćnik ministra branitelja za nestale Ministarstva hrvatskih branitelja Republike Hrvatske kaže da ljudi zaduženi za ovu oblast iz tri države sarađuju, međutim da bi saradnja bila još bolja trebalo bi pitanja nestalih ograditi od politike.

“Republika Hrvatska pitanja nestalih prepoznaje kao humanitarno pitanje i traženje nestalih osoba ne smije se staviti u kontekst otvorenih pitanja, ni sa BiH, ni sa Srbijom”, rekao je Sučić i napomenuo da pitanje Pelješkog mosta i traženja nestalih ne mogu biti u istom kontekstu.

Predsjednik Komisije za nestala lica Vlade Srbije Veljko Odalović podsjetio je na problem nemogućnosti identifikacije jednog broja pronađenih posmrtnih ostataka.

“Ima blizu 4 hiljade tijela, ili dijelova tijela koja su pronađena, a koja do danas nisu identifikovana. Najveći dio tih tijela je u BiH, u Zenici, Sarajevu, Tuzli i Banja Luci. Mi u ovom trenutku ne možemo njihove identitete da utvrdimo, iako su porodice u doboj meri dale krv. To je nešto što je poseban izazov i to je nešto što ćemo upravo na ovom regionalnom projektu svi zajedno da radimo”, zaključio je Odalović.

On ocjenjuje i da je proces traženja do sada neotkrivenih grobnica znatno usporen i podsjeća da Komisije u sve tri države imaju otvorene mogućnosti za anonimne prijave i dostavljanje informacija kako bi se razriješila sudbina što više nestalih i porodicama omogućili da ukopaju dostojanstveno svoje najmilije.