Ministar finansija i trezora BiH Vjekoslav Bevanda i ambasadorica Narodne Republike Kine u BiH Čen Bo (Chen Bo) potpisali su danas u Sarajevu Sporazum o privredno-tehničkoj saradnji za bespovratnu pomoć između Vijeća ministara BiH i NR Kine u vrijednosti 20 miliona juana, odnosno 2,6 miliona eura.

Ministar Bevanda je nakon potpisivanja sporazuma kazao da su BiH i Kina već potpisale sličan sporazum 2017. godine u iznosu od 4,9 miliona eura, čime je osigurano finansiranje sigurnosne opreme za graničnu policiju.

Namjenu današnjeg granta utvrdiće Vijeće ministara BiH u pregovorima s kineskom stranom. Biće definisana posebnim sporazumom koji će biti naknadno zaključen.

Siguran sam, dodao je Bevanda, da će ta sredstva, kao i do sada, biti usmjerena na dobrobit svih građana BiH.

“Isto tako, jako mi je drago da naša vanjskotrgovinska razmjena ide uzlaznim pravcem, da je angažman ambasadorice i njenih saradnika takav da pokušavamo da naši proizvodi dospiju na kinesko tržište”, naveo je Bevanda.

Također je kazao kako je siguran da će rješavanje problema u vezi sa vizama pospješiti da turistički dolasci Kineza u BiH budu što veći.

Ambasadorica Narodne Republike Kine u BiH Čen Bo je kazala da već dugo godina kineska vlada pruža bespovratnu pomoć Bosni i Hercegovini.

“Drago nam je što vidimo da su te pomoći usmjerene u razvoj ekonomije i društva Bosne i Hercegovine, u povećanje životnog standarda građana BiH, uključujući projekte sanacije nakon elementarnih nepogoda, itd”, navela je Čen Bo.

Prema njenim riječima, bespovratna pomoć koja se realizuje između Vlade Kine i Vijeća ministara BiH je jedan oblik pružanja međusobne pomoći između zemalja u razvoju.

(20. mart 2018.)