Komandant američkih snaga u Europi i komandant NATO-a za Evropu general Curtis Scaparoti je prvi put posjetio Makedoniju nakon poziva Alijanse za članstvo.

Njegov domaćin ministar odbrane Radmila Šekerinska je izjavila da se nada da će građani glasati pozitivno na referendumu o imenu kako bi zemlja postala članica NATO i EU.

“Radujem se što ćete postati 30 članica NATO-a, izjavio je general Curtis Scaparotti u Skoplju.

“Zemlje koje su se pridružile Savezu uspjele su ojačati svoju demokraciju, unaprijediti sigurnost i poboljšati živote svojih građana”, rekao je Scaparotti danas u Skoplju.

General Scaparotti, zajedno s delegacijom Ministarstva obrane i Vojske Republike Makedonije, na čelu s ministrom Radmilom Šekerinskom, prisustvovao je pokaznoj vežbi u kasarni “Ilinden” u Skoplju.

“Kroz dugogodišnje partnerstvo s NATO-om vaša je zemlja već postigla značajan napredak u obrambenim reformama i vojnoj kompatibilnosti sa saveznicima” poručio je američki general Scaparoti.

Ministrica obrane Radmila Šekerinska izjavila je da ova poseta pokazuje kako se stvari u Makedoniji menjaju nakon poziva za članstvo u NATO.

“Danas smo domaćin vojnom predstavniku NATO-a u Europi, koji je po prvi put u Makedoniji. Ovakva pojačana dinamika manifestira čvrstu odlučnost Makedonije da postane članica NATO-a u brzom i intenzivnom procesu”, rekla je Šekerinska uz napomenu da će jedan od ključnih koraka na tom putu biti referendum o prihvatanju Dogovora sa Grčkom 30. septembra.

“Na referendumu očekujemo da građani prepoznaju njihov interes, interes Republike Makedonije, interes države i budućih generacija, i da glasaju pozitivno. Izbor je jasan, budućnost ili izolacija, članstvo u NATO-u i EU ili neko drugo izgubljeno desetljeće” rekla je Šekerinska.

(14. avgust 2018.)