Ministri spoljnih poslova Zapadnog Balkana danas su na sastanku u Sarajevu potvrdili posvećenost jačoj regionalnoj saradnji, razmotrili napredak u primeni zaključaka sa samita u Trstu i razmenili mišljenja o evropskoj perpektivi.

Šest ministara spoljnih poslova Zapadnog Balkana sastali su se danas u Sarajevu u sklopu priprema za predstojeći Samit u Londonu o Zapadnom Balkanu.

“Uvereni smo da sastanci u ovom formatu, kao što je dogovoreno tokom našeg sastanka u Skoplju 9. februara 2017. godine, mogu ojačati saradnju i uzajamno razumevanje, unaprediti našu saradnju i omogućiti da region ‘govori jednim glasom’ u oblasti od zajedničkog interesa, posebno ka EU”, navedeno je u zaključcima s današnjeg sastanka.

Ministri su naveli da “veoma cene kontinuirani angažman EU u podršci stabilnosti i jačanju političkih i ekonomskih veza unutar i sa regionom”, pozdravljajući “nedvosmislenu podršku EU evropskoj perspektivi za Zapadni Balkan”.

Šefovi diplomatija zapadnobalkanske šestorke naveli su da ostaju posvećeni regionalnoj saradnji, posebno u pravnom okviru CEFTA i Berlinskog procesa, unapređenju političkog dijaloga, kao i sprovođenju mera koje su navedene u višegodišnjem Akcionom planu za regionalni ekonomski prostor (REA) na Zapadnom Balkanu kako bi region bio atraktivniji i konkurentniji.

Oni su naglasili značaj Agende za povezivanje, posebno u sektoru saobraćaja i energetike, i pozdravili sprovođenje Sporazuma o transportnoj zajednici, kao i predstojeće aktivnosti u vezi s realizacijom projekata Investicionog okvira za Zapadni Balkan.

U zaključcima je navedeno da ostaju posvećeni jačanju bezbednosti u regionu, kao i da pozdravljaju predstojeći samit EU-Zapadni Balkan, koji će biti održan u Sofiji u maju ove godine.

Tokom dana Ministarstvo spoljnih poslova BiH biće domaćin i ministarske konferencije Fonda za Zapadni Balkan, na kojoj će učestvovati i izvršni direktor ovog Fonda Gjergj Mura.

Na konferenciji će biti predstavljen izveštaj o aktivnostima Fonda za Zapadni Balkan, s posebnim naglaskom na završeni prvi krug evaluacije predloženih projekata, a biće razmenjena mišljenja o mogućem povećanju godišnjih doprinosa.

(mart 2018.)