U Srbiji i u RS, posebno se oseća snažan maligni uticaj Rusije. Dok se predsednik Srbije od 2012. godine najmanje 12 puta sastao sa ruskim predsjednikom Putinom, posljednji predsjednik SAD koji je posjetio Beograd, glavni grad tadašnje Jugoslavije, bio je Jimmy Carter daleke 1980. godine, kaže u intervjuu za RSE američki senator, Ben Cardin.

RSE: Senatore Kardin, neposredno poslije ubistva lidera kosovskih Srba Olivera Ivanovića britanski Observer objavio je analitički tekst, iz pera eksperta za bezbjednost Johna Schindlera, da je region jugoistočne Evrope sada opasnije mjesto nego što je bio 2003. godine, kada je ubijen tadašnji premijer Srbije Zoran Đinđić. Navodi se da je ruski uticaj u posljednje vrijeme nevjerovatno porastao, pogotovo u Srbiji i BiH, a da podrška Rusije kosovskim Srbima nije nikakva tajna. Kakve su procjene u Sjedinjenim Državama: može li atentat na Olivera Ivanovića voditi do Kremlja?

Cardin: Najprije moje saučešće njegovoj porodici i prijateljima. To je bio zaista tragičan događaj i mora biti obavljena temeljna i transparenta istraga tog zastrašujućeg zločina. Međutim, koliko god to bio strašan događaj, Beograd i Priština moraju ostati potpuno posvećeni dijalogu o normalizaciji odnosa. Mi želimo da ostanemo fokusirani na stabilnost u regionu, da postignemo napredak uprkos tom tragičnom događaju, koji, kao što sam rekao, mora biti temeljno i potpuno transparentno istražen.

RSE: Analiza koju je objavio Observer podvlači, međutim, da, imajući na umu povremeno maligni ruski uticaj u regionu, posebno kad obuhvata i ubistva, i Balkan i cijela Evropa treba da brinu jer je moguće da postoji veza koja vodi ka Kremlju kad je riječ o atentatu na Ivanovića. Konačno, navodi se u ovoj analizi, odvraćanje Srbije od Evropske unije i NATO-a i jeste glavni cilj spoljne politike Rusije na Balkanu. Da li se slažete sa ovakvim zaključkom?

Cardin: Ja se svakako slažem sa zaključkom da je cilj gospodina Putina da drži region pod kontrolom, da se miješa u politiku zemalja u regionu, da nanosi štetu tim odnosima i da ih pogoršava. Taktike koje on koristi i po kojima je poznat mogu uključivati i slične tehnike koje Rusija primjenjuje u svojim planiranim aktivnostima. Mi nemamo konkretne informacije ili indicije o ubistvu Ivanovića i upravo zato pozivamo na potpunu transparentnost u istrazi tog atentata, ali nema nikakve sumnje u to da region mora preduzeti snažne korake da se zaštiti od ruskog uticaja.

Kompletan intervju pročitajte ovdje.

Izvor: RSE (23. januar 2018.)