Suđenje optuženima za pokušaj terorizma prilikom proškogodipnjih parlamentarnih izbora 16. oktobra, biće nastavljeno sjutra (srijeda 6. septembar) u podgoričkom Višem sudu.

Glavni pretres će, prema odluci sudije Suzane Mugoše, početi u devet sati u velikoj sudnici Višeg suda u Podgorici.

Suđenje je u julu odgođeno zbog zahtjeva advokata odbrane za izuzeće glavnog specijalnog tužioca Milivoja Katnića.

Vrhovni državni tužilac Ivica Stanković odbio je zahtjev za izuzeće Katnića i postupajućeg tužioca Saše Čađenovića u postupku koji se vodi zbog krivičnog djela stvaranje kriminalne organizacije i terorizam u pokušaju.

Optužnicom Specijalnog tužilaštva obuhvaćeni su dvojica ruskih državljana, Eduard Šišmakov i Vladimir Popov, srpski državljani Miloš Jovanović, Nemanja Ristić, Predrag Bogićević, Bratislav Dikić, Kristina Hristić, Branka Milić, Milan Dušić, Dragan Maksić, Srboljub Đorđević.

Optužnicom su obuhvaćena i tri crnogorska državljanina – lideri Demokratskog fronta (DF), Andrija Mandić i Milan Knežević, kao i Mihailo Čađenović, službeni vozač DF-a, dok se postupak protiv prevodioca DF-a Ananija Nikića vodi posebno.

Mediji su pozivajuće se na nezvanične izvore objavili da će odbrana, zbog drastičnog pogoršanja zdravlja Bratislava Dikića, koji je obolio od kancera, tražiti odgađanje ročišta.

Demokratski front je danas saopštio da je oružje za koje Tužilaštvo tvrdi da je trebalo da bude korišćeno u slučaju pokušaja terorizma na dan parlamentarnih izbora u Crnoj Gori pripada crnogorskoj policiji.

Poslanik DF-a, Slaven Radunović, je na konferenciji za medije, saopštilo da je oružje čuvano u kući čiji je vlasnik šef Kriminalističke policije u Podgorici, Siniša Stojković. On je pokazao fotografije na kojima je, prikazano kako izgleda oružje, kuća, gdje je postavljeno oružje i municija.

(05.septembar 2017.)