Slovenija bi danas, više od tri meseca nakon parlamentarnih izbora na kojima nije bilo jasnog pobednika trebalo da dobije novu vladu levog centra koju će predvoditi glumac-komičar Marjan Šarec.

Na današnjoj vanrednoj sednici parlamenta trebalo bi da bude izabrana 13. slovenačka vlada od osamostaljenja. Nakon neuspeha desne Slovenačke demokratske partije nekadašnjeg premijera Janeza Janše, koja je na izborima osvojila najviše glasova, ali nedovoljno da sastavi vladu, Marjan Šarec sa svojom listom uspeo je da okupi koaliciju pet stranaka centra i levog centra koje su krajem avgusta potpisale koalicioni sporazum o učešću u vladi.

Stranke Lista Marjana Šareca (LMŠ), Socijaldemokrate (SD), Stranka modernog centra (SMC), Stranka Alenke Bratušek (SAB) i Demokratska stranka penzionera (DESUS) nemaju većinu u parlamentu (43 od 90 poslaničkih mesta), ali su postigle dogovor o saradnji s Levicom čime su obezbedile 52 glasa.

Za imenovanje vlade potrebna je većina glasova prisutnih poslanika. Sednica je počela obraćanjem mandatara koji iznosi svoj program i prioritete buduće vladajuće koalicije. Šarec je nakon izbora za mandatara već najavio da će mu prioritet biti saniranje stanja u zdravstvu i efikansija javna uprava i javna preduzeća, dok u spoljnoj politici neće biti većih promena. U novoj vladi koja će imati 16 ministara dosadašnji premijer Miro Cerar biće šef diplomatije a dosadašnji šef diplomatije Karl Erjavec biće ministar odbrane, prenosi Beta.