Brzo rješavanje pitanja migracija, Brexit i proširenje Europske unije(EU) na Zapadni Balkan trebaju biti među prioritetima EU, ocjene su slovenskih čelnika na Bledskom strateškom forumu (BSF).

Tijekom panela o budućnosti EU i prioritetima nove Europske komisije, predsjednik Slovenije Borut Pahor je kao glavnu zadaću naveo pitanje ilegalnih migracija i naglasio kako Komisija mora odmah pojačati obranu vanjskih granica EU-a i što prije predložiti novu primjenu načela podjele tereta migracija.

Pritom je poručio kako je danas tražitelja azila bitno manje nego u vrijeme migracijskog vala 2015./2016. godine, pa EU treba biti dosljednija u rješavanju nezakonitih migranata iz sigurnih država.

O pitanju migracija sudionicima skupa govorio je i predsjednik slovenske vlade Marjan Šarec, koji je naglasio da se problem ilegalnih migracija ne može rješavati unilateralno, da rješenje za to nije jednostavno, ali da je upravljanje migracijama stvar koje se treba prihvatiti s odgovornošću i uvažavajući načelo solidarnosti.

“Moramo ojačati povjerenje u EU institucije, pri čemu u središtu našeg djelovanja moraju biti ljudi”, rekao je Šarec, dodavši da i od nove Europske komisije očekuje da svoj mandat shvati kao priliku za “promjenu smjera”.

“Očekujem da će nova Komisija donijeti i novu strategiju usmjerenu u budućnost”, kazao je Šarec, dodavši da se Slovenija zauzima za proširenje EU-a na Zapadni Balkan jer ta regija pripada Europi.

S njime se složio i ministar vanjskih poslova Miro Cerar, te upozorio da Balkan može postati regija u kojoj će prevladati “neka druga sila” ako ga ne integrira EU.

“Slovo B u kratici BSF (Bledski strateški forum) predstavlja Bled, ali i Balkan. Zauzimamo se za odlučnu europsku politiku prema državama Zapadnog Balkana. Regija mora ići putem reformi, prihvatiti europska pravila i vrednote. EU mora ispuniti svoja obećanja što ih je dala državama u regiji, te nastaviti sa svojim proširenjem na to područje”, kazao je Cerar, javlja FENA prema pisanju Hine.