Vijeće za štampu i online medije BiH i Misija OSCE-a u Bosni i Hercegovini danas su predstavili “Smjernice za izvještavanje o terorizmu i nasilnom ekstremizmu”, koje predstavljuju set standarda za profesionalno izvještavanje s ciljem da se izbjegnu senzacionalizam i nenamjerno širenje straha i panike.

Ambasadorica Kathleen Kavalec, šefica Misije OSCE-a u BiH, istakla je da je ponosna na partnerski odnos koji imaju s Vijećem za štampu i online medije BiH. Podsjetila je da je Misija OSCE-a u septembru prošle godine organizovala konferenciju “Mediji i terorizam”, i jedan od zaključaka je bila izrada smjernica kako bi se pomoglo pri izvještavanju o terorizmu i nasilnom ekstremizmu.

“Vijeće za štampu je napravilo veliki korak. Sigurna sam da će se poštivanjem Smjernica osigurati tačno izvještavanje”, naglasila je ambasadorica Kavalec, te najavila da će se naredne godine organizovati radionice za novinare kako bi se Smjernice pravilno koristile.

Smjernice predstavljaju novi set standarda za profesionalno izvještavanje i nastale su kao rezultat preporuka OSCE-ove konferencije “Mediji i terorizam” iz septembra 2018. godine, a cilj im je pomoći novinarima prilikom izvještavanja o temama nasilnog ekstremizma i terorizma kako bi se izbjegli senzacionalizam i nenamjerno širenje panike i straha.

Izvršna direktorica Vijeća za štampu i online medije BiH Ljiljana Zurovac je kazala da su uradili odličan posao u toku prošle godine, kao i na završnoj konferenciji u septembru ove godine, kada su okupili oko 40 novinara, urednika i medijskih eksperata iz BiH, koji su pomogli u izradi Smjernica.

“Vrijednost ovog dokumenta je što je proistekao iz inicijative urednika, i baziran je na iskustvu u izvještavanju o terorizmu”, dodala je Zurovac.

Podsjetila je na izvještavanje o djeci i mololjetnicima u ekstremnim situacijama, a vodeći se povratkom žena i djece iz Sirije u BiH. Kako je rekla, uvijek se mora poći od onoga što je korist i zaštita djeteta.

U Smjernicama stoji da izvještavanje o slučajevima ekstremizma i terorizma mora biti izbalansirano, da se novinari vode provjerenim informacijama i odvojeno od stručne analize. Kako je navedeno, treba koristiti službene i kredibilne izvore informacija te izvijestiti precizno i nedvosmisleno.

Prilikom kvalificiranja djela, kako stoji u Smjernicama, treba se služiti zvaničnim informacijama institucija.

“Prilikom kvalificiranja događaja izuzetno je važno pozivati se na službene izvore informacija… U ovoj fazi izvještavanja izvršitelj djela imenuje se kao ‘napadač’, a ne ‘terorista’”, stoji u Smjernicama.

U slučaju nasilnog ekstemizma i terorizma kojem se pripisuje vjerski predznak, sagovornike treba, kako je navedeno, tražiti u registriranim, kredibilnim vjerskim zajednicama.

“Postoji realna opasnost da se medijskom pažnjom koja se daje samoproglašenim predstavnicima nekog identiteta, oni predstave kao glasnogovornici većine ili legitimni predstavnici određenih skupina, što ne odgovara stvarnom stanju”, stoji u Smjernicama.

Izvor: Link (19. decembar 2019.)