Makedonski parlament jednoglasno je u četvrtak usvojio Deklaraciju za podršku pristupnom procesu za članstvo Makedonije u NATO.

Za deklaraciju je glasalo 76 prisutnih poslanika vlasti i opozicije, a niko nije bio protiv niti uzdržan.

Poslanik vladajućeg Socijaldemokratskog saveza Makedonije (SDSM) Hari Lokvenec rekao je da ulazak u NATO direktno donosi bezbednost i stabilnost, i dodao da najveća korist članstva u alijansi nije vojna, već ekonomska.

“Iskustva zemalja jugoistočne Evrope u vezi sa članstvom u NATO pokazuju da ono podstiče biznis i dovodi do povećanja stranih investicija”, kazao je Lokvenec.

Šef poslaničke grupe VMRO-DPMNE Dragan Danev rekao je da će ta najveća opoziciona partija podržati Deklaraciju i dati snažan doprinos putu Makedonije ka punopravnom članstvu u NATO.

“Stvarno je dobitak da se bude član tog saveza, ali istovremeno i velika obaveza”, naveo je Danev i dodao da je VMRO-DPMNE formirana 1991. godine na tri postulata – nezavisna Makedonija, ulazak u EU i ulazak u NATO.

Makedonija je prošle sedmice na samitu NATO-a u Briselu dobila pozivnicu za početak pristupnih pregovora za članstvo u Alijansi.

(19. juli 2018.)