Američki State Department izdao je u srijedu saopštenje u kojem reaguje na odluku Narodne skupštine Republike Srpske (NSRS) o odbacivanju izvještaja Komisije o Srebrenici iz 2004. godine. Ova odluka je usvojena na inicijativu predsjednika Republike Srpske (RS) Milorada Dodika.

“Odluka NSRS od 14. augusta je korak u pogrešnom smjeru. Pokušaji da se odbace ili dopune izvještaji o Srebrenici dio su širih napora da se revidiraju činjenice iz prošlih ratova, poriče historija i politizuje tragedija”, navodi se u saopštenju State Departmenta.

Ističe se i da su međunarodni sudovi zaključili da se dogodio genocid u Srebrenici 1995. godine te da je Vlada RS-a 2004. godine usvojila izvještaj o Srebrenici, što je bio važan korak u pomirenju u Bosni i Hercegovini.

“U interesu je građana RS-a da preokrenu trend poštovanja osuđenih ratnih zločinaca kao heroja i da osiguraju da njihovi zločini budu javno odbačeni. Shvatanje obima tragedije koja se dogodila u Srebrenici vrlo je važno za nastavak pomirenja u BiH”, navodi se u saopštenju.

Takođe se ističe da Sjedinjene Države ostaju posvećene Bosni i Hercegovini na državnom, entitetskom i kantonalnom nivou, da istražuju i krivično gone pojedince odgovorne za zločine protiv svih etničkih grupa.

“Strašan rat koji se dogodio devedesetih godina podsjeća nas da se moramo truditi za stabilnu i prosperitetnu budućnost u korist svih građana, bez obzira na etničku pripadnost ili religiju. Negiranje činjenica utvrđenih u ratovima neće unaprijediti ciljeve niti pomoći građanima Bosne i Hercegovine”, naveo je State Department.

Narodna skupština RS odbacila je izvještaj Komisije za Srebrenicu iz 2004. godine te zatražila od Vlade RS-a da ga povuče i stavi van snage. To su usvojile stranke sa srpskim predznakom u NSRS-u.