Novi hrvatski ministar vanjskih i europskih poslova Davor Ivo Stier (Štir) izjavio je večeras da Hrvatska želi biti faktor stabilnosti i europeizacije jugoistočne Europe, pa tako i Srbije.

“Inzistirat ćemo na poštivanju europskih kriterija, ali želimo i da pomognemo da se oni postignu. U našem je nacionalnom interesu da jugoistok Europe bude stabiliziran i na neki način europeiziran”, rekao je Stier za Hrvatsku radio-televiziju (HRT) upitan o odnosima sa Srbijom.

On je naglasio da je na jugoistoku Europe prioritet hrvatske vanjske politike europski put Bosne i Hercegovine.

“Mi ćemo se aktivno zauzimati za pištovanje ravnopravnosti sva tri konstitutivna naroda, a što uključuje i hrvatski narod”, dodao je Stier.

Šef diplomacije je naglasio da u Hrvatskoj, za razliku od nekih drugih država Europe i svijeta, nema porasta radikalizma i populizma.

“Mi smo dobili i ove izbore na euroatlantskoj platformi. To nam daje legitimitet i snagu u vanjskopolitičkom djelovanju i na jugoistoku Europe i u srednjoj Europi”, rekao je Stier, predstavljajući glavne smjernice hrvatske vanjske politike.

Hrvatska je sinoć dobila novu vladu koju vodi premijer Andrej Plenković, predsjednik Hrvatske demokratske zajednice (HDZ).

(22. oktobar 2016.)