BiH dobija ponudu za Akcioni plan za članstvo u NATO-u (MAP), potvrdio je generalni sekretar NATO Jens Stoltenberg u Briselu.

“Očekujem da ćemo od BiH zatražiti izradu prvog godišnjeg programa. Sada je na vlastima BiH da prihvate ovu ponudu”, kazao je.

“Trebamo čekati i vidjeti hoće li BiH iskoristiti ovu mogućnost. Mi smo im ponudili šansu. Bosna i Hercegovina je zatražila MAP, a mi smo sada spremni da primimo podnošenje njihovog godišnjeg nacionalnog programa. Sada je na njima da odluče da li će to učiniti”, izjavio je generalni sekretar NATO.

Sutra i u sredu se u Briselu održava sastanak ministara inostranih poslova zemalja članica NATO. MAP će prema najavi biti odobren u sredu. To je prvi korak u procesu punopravnog članstva.

Od svake zemlje koja se zalaže za članstvo biće zatraženo da izradi godišnji nacionalni program pripreme za buduće članstvo.

Akcioni plan za članstvo je program savetovanja, pomoći i praktične podrške prilagođene individualnim potrebama zemalja koje se žele priključiti severoatlantskom savezu.

Zemlje koje učestvuju u MAP-u podnose pojedinačne godišnje nacionalne programe o njihovim pripremama za buduće članstvo. Ovi izveštaji uključuju političke, ekonomske, obrambene, resursne, sigurnosne i pravne aspekte.

NATO je u aprilu 2010 godine, pozvao Bosnu i Hercegovinu da se priključi MAP-u. Međutim, prethodno, zemlja je trebala da reši problem nepokretne vojne imovine, da bi Severoatlantski savez prihvatio prvi godišnji nacionalni program.

Izvor: RSE (03. decembar 2018.)