Generalni sekretar NATO-a, Jens Stolteneberg u posjeti Anakri u momentu sve većeg spora između članice alijanse Turske i SAD zbog turskog plana da kupi ruski raketni sistem S-400.

Stoleteneberg je, u intervju za tursku državnu agenciju Anadolija u nedjelju, rekao da je ohrabren “dijalogom koji je u toku” između Turske i SAD oko ruskog antiraketnog sistema zemlja-vazduh S-400.

Šef NATO-a, je pak takođe pozdravio “razgovore Turske o mogućoj akviziciji američkog raketnog sistema Patriot”, kao naznaku da bi tursko liderstvo moglo preispitati svoju poziciju o S-400 sistemu.

Turski predsjednik Recep Tayyip Erdogan neprekidno ponavlja da se Turska neće povući iz trgovine ruskog sistema S-400, i pored stalnog pritiska Vašingtona i NATO-a, te ističe da kupnja ruskog proturaketnog sustava ne znači da “Turska traži alternativu u odnosima za Zapadom”.

Vašington je takođe upozorio Tursku da rizikuju da budu izuzeti iz programa F-35 borbenih aviona. Turska je čalnica konzorcijuma koji učestvuje u proizvodnji aviona, ali i kupac.

“Odluka o vojnoj nabavci je na nacijama pojednično” rekao je Stoetenberg za Anadoliju upitan o S-400 sistemu.

“Ali interoperabilnost naših oružanih snaga je fundamentalna za NATO da bi izvodili naše operacije i misije”, naglasio je.