Generalni sekretar NATO Jens Stoltenberg očekuje da će Makeodnijam ubrzo biti pozvana da se priključi severoatlantskom savezu te da se formalni prijem zemlje može očekivati nakon što se završe sve procedure oko imena.

“Možemo očekivati da mi na NATO samitu pozovemo BJRM da otpočne pristupne pregovore sa NATO. Potom, imajući u ozbri da je sporazum između Skoplja i Atine završen i sa referendumom u BJRM, onda ćemo i mi biti u prilici da pozovemo zemlju da postane punopravna članica alijanse”, izjavio je Stoltenberg.

Samit šefova država NATO članica će biti održan 11 I 12 jula u Briselu gde se očekuje odluka o Makedoniji. Prvi čovek alijanse je optimista da će odluka biti pozitivna. Jens Stoltenberg je takođe naglasio da se nada da će većina građana Makeodnije, odobriti sporazum sa Grčkom na predstojećem referendumu, “jer je to istorijska prilika da se Makedonija pridruži NATO”.

“Građani BRJM moraju iskoristiti ovu priliku I glasaju ‘Da’ I tako će postati deo NATO”, poručio je Stoltenberg.

U svetlu nedavnog sporazuma između dvojice premijera Zorana Zaeva I Alexisa Tziprasa oko imena Makeodnije, otvaraju se mogućnosti za evro-atlatske integracije Makeodnije koja je godinama bila u zastoju u svim Brisleskim procesima, upravo zbog spora sa Grčkom oko imena.

Osim pozivnice u NATO koja je predviđena za jul, naredna nedelja je presudna za otvaranje pristupnih pregovora između Skoplja I Brisela. Preporuka Evropske Komisije o otvaranju ovih pregovora sa Makeodnijom će biti predmet rasprave na nivou šefova država I vlada EU, na samitu koji je zakazan za 28 I 29 juni.

(22. juni 2018.)