Na suđenju za planiranje i pripremanje terorističkog napada, Državno tužilaštvo je uložilo meterijalne dokaze, među kojima su i predmeti oduzeti prilikom pretresa kuće u sarajevskom naselju Pofalići u čijem prizemlju su boravili optuženi Maksim Božić i Edin Hastor.

Pored naredbi Suda BiH za pretres, te izvještaja i potvrda o oduzetim i vještačenim predmetima, u sudnici su prezentirani i pronađeni predmeti.

U sudnici su pokazani svi predmeti osim puške, municije i bombi.

Za pušku, koja je s municijom donesena u sudnicu, Odbrana se izjasnila da nema potrebe da se prezentira, dok su oduzete bombe pohranjene na lokaciji koju Dražavna agencija za istrage i zaštitu (SIPA) iznajmljuje od Oružanih snaga BiH.

Tužilac Ćazim Hasanspahić prezentovao je fotodokumentaciju ovog oružja, a u sudnici je pokazan oduzeti nož, te vojna oprema, među kojom i borbeni prsluk.

U sudnici je pokazana i fotografija koja, kako je naveo tužilac Hasanspahić, asocira na zastavu tzv. Islamske države.

Među meterijalnim dokazima prezentovana su i pisma koja se, kako je naveo tužilac Hasanspahić, odnose na borbu u džihadu, te namjera i motivi izvršenja krivičnog djela.

Božić je optužen da je planirao i pripremao nabavku sredstava te preduzimao druge radnje kako bi izvršio napad na zgradu SIPA-e u Sarajevu i zgradu Ministarstva unutrašnjih poslova Tuzlanskog kantona (MUP TK).

Hastor je, prema optužnici, u martu 2018. obezbijedio prostorije vlastite porodične kuće, gdje su, za potrebe izvršenja Božićevog planiranog čina, pohranili nelegalno nabavljeno oružje, ubojita sredstva, municiju i vojnu opremu.

Božićeva advokatica Džema Hasanagić kazala je da će sve svoje prigovore iznijeti nakon izvođenja svih materijalnih dokaza Optužbe, a s njenim izlaganjem se složila i Hastorova Odbrana.

Nastavak suđenja zakazan je za 21. februar.

Izvor: Detektor.ba (15. februar 2019.)