Svaka treća djevojka u Srbiji doživjela je neki oblik seksualnog uznemiravanja, poput neželjenog priljubljivanja, dodirivanja ili unošenja u lice, pa sve do najeksplicitnijih oblika seksualnog uznemiravanja, saopštila je nevladina organizacija Autonomni ženski centar.

Ta organizacija je saopštila da je najčešći oblik seksualnog uznemiravanja, koji je doživela svaka druga djevojka u Srbiji, zviždanje, slanje poljubaca i oblizivanje.

“Djevojke su značajno češće od mladića izložene pojedinačnim oblicima seksualnog uznemiravanja i mnogo više njih umije da prepozna određena ponašanja kao takva. Istraživanje je takođe pokazalo da mladi vrlo često ne umiju da imenuju ponašanja koja spadaju u seksualno uznemiravanje”, rekla je predstavnica tog centra Sanja Pavlović.

Najčešći vid seksualnog uznemiravanja u Srbiji koji doživljavaju mladi je nazivanje neprimjerenim nadimcima.

“Nadimke poput ‘lutko’, ‘zlato’, ‘cico’ doživljava čak osam od 10 djevojaka. Slične neprimjerene nadimke doživljava samo jedan od 10 mladića. Slanje poljubaca, zviždanje i oblizivanje doživljava svaka druga djevojka i tek svaki šesti mladić. Neželjene poruke i telefonske pozive seksualnog sadržaja dobija šest od 10 djevojaka i tri od 10 mladića”, dodaje se.

Sanja Pavlović je dodala da je Srbija tek od prošle godine takva i slična ponašanja počela da kvalifikuje kao krivično djelo polno uznemiravanje za koje je zaprijećena novčana kazna ili kazna zatvora do šest mjeseci.