Predsjednik Evropskog parlamenta Antonio Tajani izjavio je da dolaskom u Crnu Goru, u prvu posjetu nekoj zemlji van Evropske unije, želi da pošalje “snažnu poruku” partnerima na Zapadnom Balkanu da je EU prisutna i posvećena evropskoj perspektivi cijelog regiona, saopštio je danas Evropski parlament.

“Želio sam da moja prva posjeta nekoj zemlji izvan Evropske unije bude posjeta Crnoj Gori da bih poslao snažnu poruku našim partnerima na zapadnom Balkanu: EU je prisutna i posvećena evropskoj perspektivi cijelog regiona. Ovo je poruka koju želim izričito da pošaljem narodu Crne Gore i njenim političkim liderima,” rekao je Tajani na kraju dvodnevne posjete Crnoj Gori.

On je rekao da je sa otvorenim 28 od 35 pregovaračkih poglavlja i tri privremeno zatvorena, Crna Gora u ovom trenutku predvodnik regiona u pregovorima o članstvu u EU.

“Stabilnost u regionu znači stabilnost u cijeloj Evropi. Stoga moramo nastaviti da radimo zajedno na spriječavanju neregularnih migracija, i na borbi protiv terorizma, ekstremizma, radikalizacije i organizovanog kriminala,” naglasio je Tajani.

Tokom posjete Crnoj Gori Tajani se sastao sa predsjednikom Skupštine Crne Gore Ivanom Brajovićem, predsjednikom Crne Gore Filipom Vujanovićem i predsjednikom Vlade Crne Gore Duškom Markovićem.

(20. jul 2017.)