Američki državni sekretar Reks Tilerson poručio je saveznicima u NATO-u da će SAD poštovati prethodne sporazume i da će se postarati da Alijansa bude sposobna da se brani, javlja Rojters.

On je na prvom sastanku s kolegama iz NATO-a u Briselu rekao da saveznice moraju da ispune cilj od dva odsto društvenog bruto proizvoda izdvajanja za odbranu do samita krajem maja kojem će prisustvovati i predsednik SAD Donald Tramp ili naprave planove za ostvarivanje budžetskih smernica Alijanse.

Lideri zemalja NATO su 2014. obećali da će ispuniti taj cilj. Međutim, osim SAD, to su zasada učinilisamo Velika Britanija, Estonija, Grčka i Poljska, podseća Asošijeted pres.

Tilerson nije rekao šta će se desiti ako evropski saveznici i Kanada ne ispune obaveze. Tokom predizborne kampanje, Tramp je nagovestio da SAD možda neće pomoći onim saveznicima koji ne daju svoj doprinos, i tako uznemirio članice NATO koje se graniče s Rusijom.

Tilerson je zatim ublažio strahove i rekao da SAD “razumeju da je pretnja jednome pretnja svima, i da će se ponašati u skladu s tim, i ispuniti sporazume sa saveznicima”.

(31. mart 2017.)