Američki državni sekretar Rex Tillerson (Reks Tilerson) poručio je danas balkanskim zemljama da odustanu od starih neprijateljstava da bi se mogao uspostaviti trajan mir na njihovom prostoru.

“Narodu iz balkanskih zemalja kažemo odustanite od neprijateljstava da bi mir mogao da bude trajan. Imate šansu da upravljate novim tokom historije. Krvne veze ne trebaju više predstavljati borbene linije”, rekao je Tillerson u govoru o američko-evropskim odnosima u centru Woodrow Wilson u Washingtonu.

“Sjedinjene Države i svijet čeznu da vide novu generaciju Srba, Hrvata, Albanaca, Bosanaca, Kosovara i drugih koji će oprostiti prošlost iako je ne mogu zaboraviti”, rekao je Tillerson, prema govoru objavljenom na internet stranici centra Woodrow Wilson.

On je dao uvjeravanja Evropi da Sjedinjene Države ostaju potpuno posvećene evropskoj sigurnosti, posebno u borbi protiv prijetnje od Rusije.

Tillerson je rekao da Rusija nastavlja svoje agresivno ponašanje prema susjedima u regionu miješanjem u izborni proces i promovisanjem nedemokratskih ideala.

“Mi, zajedno sa našim prijateljima u Evropi, uviđamo aktivnu prijetnju od Rusije koja se odnedavno ponovo budi”, rekao je Tillerson.

Istakao je da je Rusija često koristila zlonamjernu taktiku protiv SAD-a i Evrope da bi ih udaljila jedne od drugih, smanjila njihovo povjerenje, potkopala političke i ekonomske uspjehe koje su zajedno ostvarili od kraja hladnog rata.

“Igranje politikom oko snabdijevanja energije, lansiranjem cyber napada i kampanja dezinformacije da se podriju slobodni izbori i uznemiravanje i zastrašivanje diplomata nije ponašanje jedne odgovorne nacije”, ocijenio je Tillerson.

(29. novembar 2017.)