Američki državni sekretar Rex Tillerson zatražio je od čelnika Sanata da  ubrzaju postupak ratifikacije Protokola o pristupanju Crne Gore NATO-u jer je to, kako je ocijenio, snažni interes Sjedinjenih Država, prenosi Reuters.

Tillerson u pismu, koje je uputio Senatu 7. marta, navodi da će članstvo Crne Gore u Alijansu pridonijeti boljoj integraciji, demokratskim reformama, trgovini, sigurnosti i stabilnosti među susjedima.

“Učestovanje Crne Gore u maju na samitu NATO-a kao punopravne članica, a ne kao promatrača, poslaće snažan signal transatlantskog jedinstva”, precizirao je Tillerson.

Širenju NATO-a protivi se Moskva, pa je odgađanje SAD-a da odobri pristupanje Crne Gore potaknulo pitanja o tome da li će se administracija predsjednika Donalda Trumpa i njegova Republikanska stranka usprotiviti Rusiji, uprkos Trumpovoj želji za boljim odnosima, piše Reuters.

Crna Gora se nada se da će dobiti potrebnu saglasnost svih 28 članica i postati punopravni član NATO-a na samitu u maju. Do početka marta, članstvo su odobrile 24 članice koje pristupanje Crne Gore vide kao način da se ograniči  uticaj Rusije  na Balkanu.

U svom pismu vođi republikanske većine u Senatu, Rex Tillerson je naveo kako bi bilo “neizmjerno korisno” da se postupak ratifikacije dovrši do samita NATO-a na kojem će učestovati i predsjednik Trump.

Članstvo Crne Gore u NATO već je odobrio senatski Odbor za vanjsku politiku, no brzo izglasavanje u Senatu zaustavilo je nekoliko senatora.

(22. mart 2016.)