Japan je uložio prosvjednu notu protiv vježbi ruske vojske koje su održane na jugu Kurilskih otoka, izjavio je japanski ministar vanjskih poslova Taro Kono.

On je tijekom govora u nižem domu japanskog parlamenta u Tokiju rekao da ovakve vježbe vode ka jačanju ruske vojske na “sjevernim teritorijama”, kako u Japanu nazivaju južni dio Kurilskih otoka, i da one “nisu kompatibilne sa pozicijom Japana na Otocima”.

Agencija Kyodo News je prenijela da je protest Tokija uložen putem diplomatskih kanala.

Piloti borbene avijacije Istočnog vojnog distrikta ranije su po prvi put uvježbavali raspoređivanje snaga iz Habarovskog kraja na otoku Iturup, prenio je TASS.

Moskva i Tokio su vodili pregovore desetljećima, u namjeri postizanja mirovnog sporazuma nakon Drugog svjetskog rata. Glavna prepreka postizanju sporazuma je južni dio Kurilskih otoka, koja su nakon završetka rata postala dio Sovjetskog Saveza, dok Japan polaže pravo na otoke Iturup, Kunašir i Šikotan, kao i na grupu otoka pod nazivom Habomai.

Iz ruskog Ministarstva vanjskih poslova su u više navrata istakli da se suverenitet Rusije nad otocima, koji je zasnovan na međunarodnim dokumentima, ne može osporiti.

(28. mart 2018.)