Turska izborna komisija potvrdila je da su na referendumu građani glasali za ustavne promjene koje daju šira ovlaštenja predsjedniku Redžepu Tajipu Erdoanu.

Šef izborne komisije Sadi Guven potvrdio je da je na referendumu pobijedila opcija za ustavne promjene, dok je Erdogan malo ranije proglasio pobjedu.

Lider najveće opozicione stranke, Republikanske narodne partije (CHP) Kemal Kiličdaroglu izjavio je da su rezultati dovedeni u pitanje poslije odluke Vrhovnog izbornog odbora da prizna kao važeće glasačke listiće koje nemaju službeni pečat biračkog mjesta.

Na osnovu 98,95 odsto prebrojanih glasova, 51,34 odsto građana Turske glasalo je za ustavne promjene, odnosno uvođenje predsjedničkog sistema, dok je 48,66 odsto Turaka glasalo protiv.

Pobjeda turskog predsjednika i njegove partije donosi Turskoj situaciju u kojoj će aktuelni predsjednik, koji je i do sada vladao autoritarno, tu svoju premoć moći pokazati u svim sferama društva. Postat će čovjek bez koga ne može biti donesena niti jedna odluka, čovjek koji može da postavlja i mijenja koga god poželi i kada god poželi.

Mnogi smatraju da će Erdoan vrlo brzo srušiti sve ono što je dobro za tursku demokratiju i državu izgradio otac svih Turaka, Kemal Ataturk.

(17. april 2017.)