Neće biti paralelnih pregovora o izlasku Velike Britanija iz Evropske unije i o njihovim novim odnosima, kazao je predsednik Evropskog saveta Donald Tusk nakon razgovora na Malti na kojem je članicama EU predstavio nacrt “pregovaračkih smernica” za proceduru istupanja Velike Britanije.

Kako prenosi Asošijeted pres (AP), Tusk insistira da razgovori o povlačenju Britanije iz EU moraju da prethodi bilo kakvim pregovorima o njihovim odnosima. On je istovremeno istakao da EU neće kažnjavati Britaniju tokom razgovora o njenom napuštanju Unije, jer je takozvani Bregzit sam po sebi “dovoljna kazna”.

Bilo kakav novi odnos Britanije i EU biće regulisan tek pošto ta zemlja napusti uniju, rekao je Tusk.

U smernicama se navodi i da pitanje građana koji žive u drugoj zemlji EU mora biti prioritet i poziva se na “fleksibilna i maštovita rešenja” pitanja kopnene granice Velike Britanije i Irske.

Džozef Muskat, premijer Malte koja predsedava EU, rekao je da građani Britanije ni drugih zemalja EU ne treba da budu korišćeni kao “aduti u pregovorima”.

Pregovori o Bregizut, ocenio je Muskat, biće teški, ali “neće biti rat”.

Britanski ministar spoljnih poslova Boris Džonson izjavio je da postoji mnogo dobre volje među partnerima u EU od kada je London pokrenuo proceduru za izlazak.

“Zaista sada idemo napred. Ima mnogo dobre volje, spremnosti da se postigne ono što je premijerka rekla da želi da postigne”, rekao je Džonson po dolasku u Brisel na sastanak šefova diplomatija članica NATO-a.

Džonson je rekao da je posvećenost Britanije evropskoj odbrani i bezbednosti “bezuslovna”, a ne “neki aduti u bilo kakvim pregovorim” o Bregzitu.

(31. mart 2017.)