Predsjednik Evropskog saveta Donald Tusk je uvjeren da je još jako daleko eventualno oduzimanje glasa ili zamrzavanje evropskih fondova Poljskoj zbog ugrožavanja pravne države.

Tusk je za poljski nedeljnik “Tigodnjik povšehni” naglasio da “u Evropskoj uniji živi ogromna nada da neće biti Polegzita”.

“U Briselu postoji ogroman višak nade, ne govorim o poverenju jer ono je nažalost nestalo, da će Poljska ipak ostati u EU. Ali za mene nema nikakve sumnje da se za stranku Pravo i Pravda računa samo bilans fondova, a ignorišu se sve druge koristi (od EU) kao što je zajedničko tržište, pravna država, garancije bezbednosti. Sve dok nismo neto platiše, za njih igra vredi”, kazao je Tusk u intervjuu za taj liberalni katolički nedeljnik. Tusk, bivši premijer Poljske, apelovao je i na sunarodnike, i na Evropljane da “vole ovakvu EU dok je još imaju”.

“Požurimo da volimo EU dok je još imamo ovakvu kakva je. Unija je stvorena da u Evropi više ne bude rata i hvala bogu, to funkcioniše. Da ukloni suvišne barijere medju državama. I to funkcioniše. Da postoji zona slobodne trgovine. I to funkcioniše. Svestan sam kao malo ko da to povremeno ne funkcioniše kako treba. Ali, želite da imate vlast (u EU) zasnovanu na dijalogu? Onda ne očekujte da će presecati Gordijeve čvorove”, rekao je Tusk.

Predsednik ES izjavio je da ne očekuje u neko skorije vreme da Poljska protiv koje je EU zbog reforme pravosudja 20. decembra aktivirala “nuklearnu opaciju”, član 7. Lisabonskog sporazuma, može po tom članu da ostane bez prava glasa u Uniji ili bez evropskih fondova.

“Trenutno ne bih preterivao sa dramatičnim formalnim ili finansijskim kaznama. Do toga je još dalek put. Pravo i Pravda u svakom trenutku može da okonča taj spor ako se povuku iz izmena u pravosudju”, rekao je Tusk.

Predsednik Evropskog saveta je upozorio da je Poljska jedan od retkih primera privrednog uspeha u EU i da stare članice prestaju da o njoj vode brigu kao o novoj, postkomunističkoj članici, već je sve češće posmatraju kao opasnu konkurenciju.

“Zbog toga stare članice počinju da se ponašaju prema Poljskoj kao što se ponašaju medjusobno. Povremeno nemilosrdno, svesne da je to opasna konkurencija. Moramo da postanemo svesni da članice EU prestaju da vode brigu o nama (Poljacima), a počinju da nam konkurišu”, izjavio je Donald Tusk.

(10. januar 2018.)