U Bosni i Hercegovini 49 posto građana podržava pridruživanje Evropskoj uniji, pokazalo je istraživanje čiji su rezultati predstavljeni danas u Delegaciji Evropske unije u Sarajevu, prenosi agencija Fena.

Stručnjakinja za istraživanje i društvene nauke Marchella Abrasheva pojasnila je da je istraživanje provedeno tokom 2018. i 2019. na cijeloj teritoriji BiH, u oba entiteta.

“Istraživanje ‘Javno mnijenje u zemljama Zapadnog Balkana: Stavovi prema EU i uloga Bugarske u podršci procesu pridruživanja EU’ pokazalo je da se u svim zemljama Zapadnog Balkana bilježi porast podrške građana pridruživanju Evropskoj uniji i posmatrajući te zemlje zajedno ona iznosi 58 posto”, istakla je Abrasheva.

Dodala je da se ljudi u tim zemljama nadaju da će članstvo u EU biti moguće za pet do deset godina, a zabilježen je i porast podrške članstvu u EU u 28 sadašnjih članica.

Ambasadorica Bugarske u BiH Avgustina Tzvetkova Karabasheva navela je da je najvažnije što je istraživanje pokazalo da građani u oba bosanskohercegovačka entiteta imaju isti pozitivan stav prema Evropskoj uniji.

“Bugarska nastavlja pružati podršku zemljama zapadnog Balkana, uključujući i Bosnu i Hercegovinu, u procesu evropskih integracija”, naglasila je Tzvetkova Karabasheva.

(26. novembar 2019.)