U centralni birački spisak za Opšte izbore u Bosni i Hercegovini upisana su 3.352.933 birača, saopštila je Centralna izborna komisija Bosne i Hercegovine.

Portparol Centralne izborne komisije Maksida Pirić rekla je Srni da je 30. augusta donesena odluka o zaključivanju i potvrđivanju izvoda iz centralnog biračkog spiska, prema kojem je 3.254.767 redovnih birača.

Ona je napomenula da je 8.306 birača sa statusom raseljenog lica koji glasaju u odsustvu, a 12.046 je birača sa statusom raseljenog lica koji glasaju lično.

“Putem pošte glasat će 76.729, a u diplomatsko-konzularnim predstavništvima Bosne i Hercegovine 1.085 birača”, rekla je Pirić.

Za birače registrovane da glasaju u diplomatsko-konzularnim predstavništvima, navela je Pirić, 7. oktobra će biti otvoreno po jedno biračko mjesto u ambasadama naše zemlje u Kamberi, Beču, Berlinu, Oslu i Beogradu, zatim u generalnim konzulatima u Čikagu, Minhenu, Štutgartu i Frankfurtu, te u Počasnom konzulatu u Gracu.

Birači će moći da glasaju samo u mjestu gdje su registrovani.

Pirić je dodala da će 22. septembra biti poznato koliko će mobilnih timova biti zaduženo da na terenu omoguće glasanje starijim i bolesnim licima.