Komitet za Građanske slobode Pravdu i unutrašnje poslove Evropskog parlamenta (LIBE) će u četvrtak, 30. avgusta glasati o preporuci Evropske komisije za ukidanje viznog režima za kosovske građane.

Tanja Fajon, izveštač za vize u Evropskom parlamentu je izjavila je za RSE da očekuje glatki proces glasanja u LIBE.

Glasanje u komitetu LIBE je, prvi neophodan korak, u procesu odlučivanja o ukidanju viznog režima. Posle ovog komiteta, preporuka Evropske komisije o viznoj liberalizaciji za Kosovo treba da dobije saglasnost celog Evropskog parlamenta. Prema očekivanjima, ovo pitanje će se staviti na glasanje najdalje na plenarnoj sednici u oktobru i tek posle ovog glasanja, Fajon kao izveštač za vize, dobija mandat da otpočne pregovore sa zemljama članicama EU koje takođe moraju dati konačno zeleno svetlo oko viznog režima za Kosovo.

“Biće to veoma teški pregovori, zbog različitih pitanja. Ali ja ću u te pregovore ući sa optimizmom i sa svim informacijama koje imam na raspolaganju. Imaću podršku Evropskog parlamenta ali i Evropske komisije koja je već potvrdila da je Kosovo ispunilo sve uslove za ukidanje viznog režima”, izjavila je Fajon za RSE.

Izveštač za vize u Evropskom parlamentu je svesna da se radi o veoma teškom periodu u proceduri odlučivanja upravo zbog političkih okolnosti unutar EU. “Ukidanje viza je prioritet za kosovsku stranu ali nije prioritet za EU. Svesna sam da neće biti lak proces”, upozorila je Fajon.

Za ukidanje viznog režima, neophodno je da saglasnost daju dve ključne institucije: Evropski parlament i Savet ministara unutrašnjih poslova EU. Kada izveštač za vize dobije mandat da otpočne pregovore sa Savetom EU, onda taj proces se vodi na nivou radnih grupa. Tek kada u procesu ovih pregovora dođe do približavanja stavova između, to pitanje prelazi na nivo ministara EU, koji oko ovog pitanja odlučuju kvalifikovanom većinom.

Evropska komisija je 18. jula potvrdila da je Kosovo ispunilo sve uslove za viznu liberalizaciju i preporučila EU ukidanje viza za kosovske građane.