U petak u Bosni i Hercegovini zvanično počinje predizborna kampanja i trajaće do šestog oktobra u sedam sati kada počinje predizborna šutnja.

Na Centralnom biračkom spisku je oko 3,3 miliona građana sa pravom glasa, a na izborima će biti izabrano 518 nosilaca mandata.

Ovogodišnji izbori zakazani su za 7. oktobar, a biraju se tri člana Predsjedništva BiH, poslanici za Zastupnički Parlamenta BiH i to 42 poslanika, Zastupnički dom Federalnog parlamenta, njih 98, te Narodnu skupštinu RS-a 83. Pored toga, građani će izabrati i predsjednika i dva potpredsjednika RS-a, te poslanike u 10 kantonalnih skupština.

Na konferenciji za novinare Stjepan Mikić, član Centralne izbore komisije Bosne i Hercegovine pozvao je političke subjekte, kandidate za opšte oktobarske izbore i sve angažovane u izbornoj administraciji, da se uzdrže od izjava koje vode tenzijama kako bi izbori protekli u fer i demokratskom okruženju.

”Ove godine prijavljeno je 128 političkih subjekata, 53 stranke, 36 koalicija, te 34 nezavisna kandidata. U odnosu na opše izbore 2014. godine imamo povećanje za 30 političkih subjekata. Na 804 kandidatske liste je 7.497 kandidata za ove nivoe vlasti”, rekao je Mikić.

Mikić je podsjetio da Centralna izbora komisijamože kazniti kandidate koji se ne budu pridržavali odredbi Izbornog zakona i to novčanom kaznom do 10.000 maraka, što će zaviti od težine prekršaja. Osim toga, može biti uklonjeno ime tog kandidata s kandidatke liste ili poništena ovjera liste.

Ovogodišnji izbori koštaće 8,5 miliona maraka.