Protiv Bratislava Živkovića, državljanina Srbije koji se predstavlja kao četnički komandant, i dalje je u toku istražni postupak koji se vodi pred Višim javnim tužilaštvom u Kruševcu, potvrđeno je u Tužilaštvu za Radio Slobodna Evropa (RSE).

Istraga protiv Živkovića vodi se “zbog postojanja osnovane sumnje da je počinio krivično delo organizovanje učestvovanja u ratu ili oružanom sukobu u stranoj državi”, stoji u dokumentu Višeg javnog tužilaštva u Kruševcu dostavljenom RSE.

Živković je po nalogu tužilaštva uhapšen 23. avgusta 2018. godine i tada mu je određen pritvor. U pritvoru je proveo nedelju dana, da bi mu rešenjem sudije Višeg suda u Kruševcu 29. avgusta 2018. pritvor bio ukinut zbog toga što su, kako se navodi „prestali razlozi zbog kojih je pritvor određen“.

Živković je obuhvaćen istragom Generalnog tužilaštva Ukrajine o učešću šestorice državljana Srbije u sukobima u istočnoj Ukrajini na strani proruskih strana, o čemu je RSE izveštavao u junu 2018. godine.

Izmenama Krivičnog zakonika Srbije iz 2014. za organizovanje učešća u ratu ili oružanom sukobu u stranoj državi zaprećena je kazna zatvora u trajanju od dve do deset godina.

Izvor: RSE