Borba za vlast između radikalnih i umjerenih članova desničarskih populista je stara koliko i sama partija AfD. Pojedini predsjednici partije, a među njima je i Frauke Petri, morali su da se povuku sa funkcije. Do sada su tako stalno pobjeđivali radikalniji – tako da AfD malo po malo sve više skreće u desno. Toliko desno da se morala uključiti i Služba za zaštitu ustavnog poretka i dijelove partije okarakterisati kao desničarski ekstremizam.

Na kraju borba za vlast unutar AfD skoro da ne izaziva medijsku pažnju. Šef partije Aleksander Gauland zaštitnički širi ruke preko svih u njegovoj partiji. Uključivanje desnog krila je za njega samo pitanje političke vještine.

Oni radikalni u AfD sami sebe zovu “Krilo”, a njihov šef Bjern Heke kaže kako oni nisu zvanična partijska organizacija. Grubo rečeno, na istoku je “Krilo” najuticajnije, dok su to na zapadu umjereni članovi – iako bi to moglo i da se promijeni.

AfD želi izbjeći nadzor Službe za zaštitu ustavnog poretka

Dvije stvari su bile razlog za to da se ponovo rasplamsa borba za vlast unutar AfD. Prvi je Služba za zaštitu ustavnog poretka.

AfD je dobio takoreći jedan grejs period – partija se nije pojavila u aktuelnom izvještaju Službe. Vođstvo AfD je reagovalo na upozorenje i nizom postupaka za isključenje iz partije. To je između ostalih pogodilo i Doris fon Zajn-Vitgenštajn, šeficu AfD za pokrajinu Šlezvig-Holštajn koja je imala prilično dubiozne kontakte u otvoreno desnoekstremističkom taboru. Ona je veoma omiljena u “Krilu”. Njeni vjerni podržavaoci su je, bez obzira na prijeteća isključenja iz partije, ponovo izabrali za pokrajinsku šeficu.

Partijsko rukovodstvo u Berlinu je proključalo, jer na kraju su htjeli da je se riješe zbog desnoekstremističkog uticaja, kako bi umakli Službi za zaštitu ustavnog poretka.

Druga savezna pokrajina koja se zove “Krilo”-pokrajina je Sjeverna Rajna Vestfalija. U najmnogoljudnijoj pokrajini Njemačke AfD ima oko 5.300 članova, od ukupno 34.000 koliko ima u cijeloj zemlji. Na turbulentnom partijskom kongresu došlo je do otvorene borbe za vlast. Mnogi su podnijeli ostavke, a na čelu je do kraja godine ostalo troje tzv. “Krilo”-ljudi. Sljedeća savezna pokrajina u kojoj bi moglo da se odigra nešto slično je Bavarska. Jer, i tu se zakuvalo u borbi za vlast.

Posljedice izbora na istoku su promijenile partiju

Drugi razlog je uspjeh AfD na istoku Njemačke. Prema ispitivanjima javnog mnjenja, AfD bi mogao postati najjača politička snaga do pokrajinskih izbora na jesen u Brandenburgu i Saksoniji. Demoskopi im u ove tri savezne zemlje procjenjuju oko 20-25 procenata glasova. U pokrajinama na zapadu Njemačke taj procenat je niži i kreće se oko 10 odsto podrške biračkog tijela. Od vodećih političara AfD sa istoka se već nedjeljama čuje jedna samopouzdana poruka: njihov “radikalniji put je uspješniji”.

Na godišnjem skupu tokom vikenda, vođa “Krila” Bjern Heke je uzviknuo umjerenima iz Sjeverne Rajne Vestfalije – ako su htjeli da od AfD naprave “FDP 2” – u njegovoj partiji za tako nešto nema mjesta: “Idite onda u FDP i ostavite nas na miru!” –  rekao je Heke.

Heke uskoro u partijskom vođstvu?

Krajnje desno orijentisani Heke je prethodne tri godine bio u pozadini, ali izgleda da je to vrijeme prošlo. Otvoreno kritikuje predsjedništvo partije na saveznom nivou, govori o greškama unutar partije i odnosu sa medijima, ali i o protraćenoj energiji koja je zapravo potrebna za istinski zadatak a to je “lov na politički establišment”.

Ove godine će još jednom da bude birano rukovodstvo partije. Heke je obećao da će na ključne pozicije doći drugi ljudi. Analitičari smatraju da on sam stremi ka vrhu. Tome odgovara i njegov zahtjev za “programskim pomakom” u smislu restriktivnije politike useljavanja. AfD mora da se kreće putem “solidarnog patriotizma”. Na kraju je ponovio svoj izvan AfD veoma sporan zahtjev a to je promjena u kulturi sjećanja, odnosno odmicanje od “kulta krivice”. Nijemci treba da budu “srećan i životan narod” i da mogu da žive kao i drugi narodi, rekao je Heke.

Koliko je situacija iz njihovog ugla ozbiljna, ponovila je nekadašnja članica i autorka knjiga, Franciska Šrajber ovog vikenda u Berlinu. Ona je upoznala partiju do srži. “Desničarski ekstremizam unutar stranke mnogo je jači nego što se spolja vidi”, kazala je Šrajber i naglasila da je Heke “ubijeđeni neonacista”.

Koliko je situacija iz njihovog ugla ozbiljna, ponovila je nekadašnja članica i autorka knjiga, Franciska Šrajber ovog vikenda u Berlinu. Ona je upoznala partiju do srži. “Desničarski ekstremizam unutar stranke mnogo je jači nego što se spolja vidi”, kazala je Šrajber i naglasila da je Heke “ubijeđeni neonacista”.

Izvor: www.dw.de