Militantna organizacija Islamska država Iraka i Levanta (IDIL) u stanju je da finansira pristalice i motiviše napade u Evropi i drugim delovima sveta uprkos vojnom pritisku i padu prihoda, dok je Al Kaida stabilna na istoku i zapadu Afrike i na Arapskom poluostrvu, navodi se u izveštaju Ujedinjenih nacija.

Eksperti navode da se konkurencija izmedju IDIL-a i Al Kaide nastavlja, ali promena strane i saradnja na taktičkom nivou u više regiona omogućava militantima da prelaze iz jedne u drugu grupu.

Pretnja od pripadnika IDIL-a nastavlja se i u jugoistočnoj Aziji, gde žele da uspostave novo sedište, navodi se u izveštaju.

Kao dokaz prethodnoj tvrdnji, podseća se na nedavne dogadjaje na jugu Filipina, gde je grad Maravi više od dva meseca bio pod opsadom militanata povezanih sa IDIL-om.

UN upozoravaju da se “jezgro” IDIL-a prilagodjava vojnom pritisku u Iraku i Siriji i to prenošenjem ovlašćenja za donošenje odluka na lokalne komandante i prebacivanjem na šifrovanu komunikaciju.

U izveštaju se navodi da IDIL nastavlja da finansira svoje pristalice širom sveta, ako i da će to najverovatnije nastaviti da čini sve dok bude imala novca.

Teroristički napadi u Evropi u prvoj polovini godine pokazuju da je Evropa ostala njihov glavni cilj.

(11. avgust 2017.)