Odbacivanje nalaza Komisije je korak unazad za Bosnu i Hercegovinu, ono podriva vladavinu prava, domaće i međunarodne napore koji teže postizanju pravde za žrtve zločina tokom rata u BiH, kazao je specijalni savjetnik Ujedinjenih naroda (UN) za prevenciju genocida Adam Dieng povodom sporne odluke NSRS.

On se osvrnuo na odluku Narodne skupštine Republike Srpske kojom se poziva na odbacivanje Izvještaja Komisije za Srebrenicu usvojenog 2004. godine.

“Vrijeme donošenja ove odluke će vjerovatno prouzrokovati dodatne napetosti prije općih izbora 7. oktobra i naštetiti naporima za izgradnju dugotrajne stabilnosti i izgradnje mira u Bosni i Hercegovini”, kazao je Dieng.

Komisija koju je ustanovila Vlada Republike Srpske 2003. godine je ustanovila da je od 10. do 19. jula 1995. godine, između 7.000 i 8.000 bosanskih muslimana nestalo na području Srebrenice, i da je više hiljada bosanskih muslimana ubijeno, na način koji predstavlja teško kršenje međunarodnog humanitarnog prava.

Mnogi od komisijskih nalaza su verificirani i potvrđeni presudama međunarodnih, domaćih, i stranih sudova.

Međunarodni sudovi su zločine ocijenili kao genocid

Dva međunarodna suda, Međunarodni sud pravde i Međunarodni krivični sud za bivšu Jugoslaviju, su zaključila da je masakr bosanskih muslimana u Srebrenici zločin genocida.

Tokom svoje posjete Balkanu u februaru 2018. godine, specijalni savjetnik Dieng je naglasio da je “evidentno da se događaji iz prošlosti koriste u političke svrhe”.

“Nepovjerenje i direktno neprijateljstvo između političkih lidera koji predstavljaju različite konstitutivne narode sprječavaju bilo kakav značajniji napredak prema pomirenju”, kazao je Dieng.

On je zabrinut zbog odbacivanja sudskih presuda, glorificiranja ratnih zločinaca i njihovih zločina, imenovanja osuđenih ratnih zločinaca na javne pozicije i negativnog utjecaj koji ovakvi razvoji situacije imaju na proces izgradnje mira u državi.