Zračni i kopneni napadi Turske na sjeveru Sirije mogli bi ponovno aktivirati terorističke ćelije ISIL-a, stižu upozorenja. Ruski predsjednik Vladimir Putin kaže da su nakon poraza u Siriji teroristi počeli tražiti nova uporišta na Balkanu i u jugoističnoj Aziji. “Suočeni s porazom u Siriji, ekstremisti se sada prebacuju u druge regije gdje pokušavaju formirati uporišta, a među njima su Balkan, jugoistočna Azija i, nažalost, po nas južne granice zemalja Zajednice nezavisnih država”, izjavio je Putin.

Da postoji opravdan strah da teroristi pronađu put i prema Zapadnom Balkanu, smatraju i stručnjaci, javlja N1. “Mogu one u tom segmentu posegnuti, ne samo za zemljama u okružju, nego i daljnjim zemljama. Sa sigurnošću ne možemo reći da Zapadni Balkan ne može biti meta, niti sa sigurnošću možemo reći da može. Treba uzeti u obzir ovakve izjave, analizirati, i utvrditi na osnovu kojih informacija su doneseni takvi zaključci”, kazao je Armin Kržalić, profesor Fakulteta za kriminalistiku. Turska vojno intervenira na teritoriju pod kontrolom Kurda, gdje su i brojni kampovi u kojima su zatočeni pripadnici ISIL-a.

Preusmjeravanje kurdskih snaga na obranu od turskih napada moglo bi napraviti dodatne probleme, upozoravaju u Centru za sigurnosne studije. “Mnogo manje će biti fokusirani na održavanje zatvora. Tako će to stvoriti mogućnost da se jedan dio ISIL-a pregrupira i nastoji osloboditi teritorije koje su izgubile, upravo zbog premještanja sirijskih Kurda na tu granicu”, komentirao je Denis Hadžović iz Centra za sigurnosne studije. Najnoviji događaji u Siriji odgodili su i najavljenu deportaciju 9 državljana BiH, osumnjičenih da su pripadnici militantne organizacije tzv. Islamske države. “Još uvijek je nejasno tko se gdje nalazi. Ima onih koji se boje, pa neće. Ima i onih koji su još uvijek zadojeni, pa neće. Ima ih koji ne mogu. To pitanje nije došlo na dnevni red ozbiljnih pregovora. Sve je to na razini obećanja, gdje je teško utvrditi tko je tko i kakva mu je sudbina”, istaknuo je Zlatko Dizdarević, diplomat.

Dizdarević podsjeća da su sirijske vlasti od Velike Britanije i Francuske zatražile da preuzmu svoje državljane koji su bili na strani ISIL-a, ali da su London i Pariz to odbili. Prema dostupnim informacijama, u sirijskim kampovima i zatvorima je oko stotinu bh. državljana. Među njima, oko 60. djece.

Izvor: www.vecernji.ba (14.10.2019.)