Poznate njemačke grupe svirale su u ovom gradu na istoku zemlje i poslale prkosnu poruku protiv rasizma i ksenofobije.

Nemiri su izbili poslije ubistva jednog njemačkog državljanina 26. avgusta, a tim povodom uhapšeni su jedan Iračanin i jedan Sirijac.

Neprovjerene glasine, uključujući sada demantovanu tvrdnju da je žrtva štitila jednu Njemicu od napadača, izazvale se bijes dijela lokalnog stanovništva, prenijela je DPA.

Poslije ubistva, desničarske grupe organizovale su više marševa, a na najvećem skupu u subotu, 1. septembra, okupilo se 8.000 ljudi. Kontramiting je privukao 3.000 ljudi, a u gradu je bilo razmješteno 1.800 policajaca.

Sinoćni rok-koncert u Chemnitzu, na kojem su nastupile i grupe “Toten hosen” i “Kraftklub”, održan je pod parolom “Nas ima više”.

Gradski zvaničnici saopštili su da se okupilo 65.000 ljudi, a pjevač “Toten hosena” rekao je da je u publici bilo 70.000 ljudi.

“Nismo naivni. Ne radimo pod iluzijom da ćemo spasiti svijet jednim koncertom. Ali ponekad je važno pokazati da nismo sami”, izjavio je pjevač “Kraftkluba” Felikx Brummer.

Koncert je počeo minutom ćutanja za ubijenog čovjeka. Policija je saopštila da u prvim časovima koncerta nije bilo nereda.

Pripadnicima regionanog ogranka antiimigrantskog pokreta Pegida bilo je zabranjeno da održe svoj protest povodom koncerta.

Izvor: SRNA