Odnosi Bosne i Hercegovine i Narodne Republike Kine veoma su dobri i na najvišem su nivou od uspostavljanja iskrenog prijateljstva između dvije zemlje, ocijenjeno je danas nakon susreta delegacije Kineske političke konzultativne narodne konferencije (CPPCC) s predstavnicima zakonodavne i izvršne vlasti BiH.

Delegacija CPPCC-a boravi u višednevnoj posjeti BiH.Danas se, tokom prvog dana posjete Bosni i Hercegovini, susrela s članovima kolegija Predstavničkog doma i Doma naroda Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine (PSBiH).

Delegacija, koju predvodi potpredsjednik CPPCC-a Ma Peihua, nakon odvojenih susreta s članovima kolegija oba doma PSBiH, sastala se i sa predsjedavajućim Vijeća ministara BiH Denisom Zvizdićem.

Zvizdić – Peihua: Povećavati obim trgovinske razmjene

Predsjedavajući Vijeća ministara BiH Denis Zvizdić i ministar trgovine i ekonomskih odnosa BiH Mirko Šarović razgovarali su danas u Sarajevu sa delegacijom Narodne političke konsultativne konferencije Kine o bilateralnim odnosima i saradnji, te o realizaciji velikih privrednih projekata.

Sagovornici su ocijenili da su odnosi BiH i Kine dobri i prijateljski i izrazili spremnost za njihovo unapređenje.

Na sastanku je bilo riječi i o nastavku saradnje u oblastima ekonomije, poljoprivrede, obrazovanja, kulture i turizma, a izraženo je uvjerenje da je potrebno ostvarivati veću trgovinsku razmjenu.

Sagovornici su naveli i važnosti inicijative “Jedan pojas-jedan put” i naglasili potrebu unapređivanja saradnje u okviru formata “Kina plus 16”.

Zvizdić je rekao da je u završnoj fazi procedura ukidanja viza za kineske građane i da u narednom periodu BiH planira da bude domaćin konferencije o turizmu kojoj bi prisustvovali ministri turizma koji su članovi grupe “Kina plus 16”.

Kina spremna nastaviti investirati u BiH

Predsjedavajuća Predstavničkog doma Parlamentarne skupštine BiH Borjana Krišto i njeni zamjenici Mladen Bosić i Šefik Džaferović razgovarali su danas u Sarajevu s potpredsjednikom Svekineske narodne političke konsultativne konferencije (CPPCC) Maom Peihuom i članovima delegacije ove kineske institucije o mogućnostima unapređenja bilateralnih odnosa dvije zemlje.

Ocjenjujući političke i ekonomske odnose sa NR Kinom najvišom ocjenom, članovi rukovodstva Predstavničkog doma državnog parlamenta naglasili su činjenicu da se saradnja dvije zemlje unapređuje na svim poljima, od političko-institucionalnog i ekonomskog, do saradnje u oblastima obrazovanja i kulture, saopćeno je iz Sektora za odnose s javnošću PSBiH.

Članovi Kolegija Predstavničkog doma iznijeli su ocjenu da NR Kina preuzima ulogu globalnog ekonomskog lidera, te pozdravili intenziviranje razgovora o povećanju trgovinske razmjene i novim kineskim investicijama. S tim u vezi spomenuti su razgovori o izgradnji “Bloka 7“ Termoelektrane u Tuzli, što će, kako je rečeno, predstavljati najveću posljeratnu investiciju u oblasti energetike u BiH.

Naglašen je i snažan interes naših privrednika za mogućnosti izvoza poljoprivrednih i prehrambenih proizvoda na kinesko tržište.

Članovi rukovodstva Predstavničkog doma PSBiH tokom susreta s kineskim zvaničnicima izrazili su zabrinutost zbog krize na korejskom poluostrvu, te nadu da će NR Kina svojom mudrom politikom doprinijeti mirnom rješavanju te krize, navodi se u saopćenju.

Konstantno produbljivanje odnosa BiH i Kine

Delegacija kineske Narodne političke konsultativne konferencije sastala se ranije danas danas u Sarajevu sa članovima Kolegijuma Doma naroda Parlamentarne skupštine BiH Barišom Čolakom, Ognjenom Tadićem, Safetom Softićem i sekretarom Doma Bojanom Ninkovićem.

Predsjedavajući Doma naroda PSBiH Bariša Čolak kazao je na pres-konferenciji u Sarajevu da će ova posjeta doprinijeti daljnjem razvoju odnosa, iako su u političkom smislu ti odnosi veoma dobri kao i kada je u pitanju oblast ekonomije.

Istaknuo je i značaj nekoliko kineskih investicija u BiH, a otvaraju se i nove mogućnosti investiranja, te je Čolak dodao da iako je saradnja i u drugim oblastima dobra ona se može još i više produbljavati posebno u oblasti nauke i kulture.

“Ova posjeta će doprinijeti daljem razvoju u BiH i našim odnosima. Politički, ali i ekonomski odnosi su iznimni, treba produbiti saradnju na kulturnom i naučnom polju”, rekao je Čolak.

Potpredsjednik Kineske političke konzultativne narodne konferencije Ma Peihua dodao je da između dvije zemlje postoji duboko i tradicionalno prijateljstvo, te da kineska vlada i narod Kine podržava suživot u BiH, ali poštuje i razvoji put BiH.

“Između BiH i Kine postoji duboko tradicionalno prijateljstvo i odnosi se razvijaju , a pored toga i naša praktična saradnja u svim oblastima uključujući ekonomsku-trgovinsku saradnju se stalno proširuje. Historijski gledano naši odnosi su trenutno u na najboljem nivou od uspostavljanja diplomskih odnosa”, kazao je Peihua.

Kazao je da kada su u pitanju konkretni projekti u saradnji dviju zemalja postoje rezultati, najavljujući da će biti nastavljena takva saradnja.

Izvor: BHRT.ba (21. septembar 2017.)