U Sarajevu je danas u sklopu Treće međunarodne konferencije vojnih imama kojoj je domaćin Vojno muftijstvo kao dio vjerske službe u Ministarstvu odbrane i Oružanim snagama Bosne i Hercegovine, potpisana zajednička izjava o osudi svake vrste nasilnog ekstremizma i isključivosti. Izjavu su pored vojnog muftije Hadisa Pašalića potpisali vojni imami i kapelani iz Kraljevine Holandije, Republike Francuske, Ujedinjenog Kraljevstva, Kraljevine Saudijske Arabije, Malezije, SAD, Katara, Kanade, Kraljevine Norveške, Kraljevine Belgije, Republike Hrvatske, Republike Austrije i Švicarske Konfederacije.

U Izjavi se osuđuje svaka forma nasilnog ekstremizma, radikalizma i nepravde bilo gdje u svijetu, te izražava opredijeljenost u davanju punog doprinosa kroz sistem odbrane u odbacivanju svake vrste nasilnog ekstremizma, radikalizma i isključivosti.

Zamjenik ministra odbrane Sead Jusić prisustvovao je promociji zbornika radova “The Islamic Concept of Peace, Freedom and Security” koja je prethodila potpisivanju “Izjave o osudi svake vrste nasilnog ekstremizma i isključivosti”.

Zamjenik komandanta za operacije Oružanih snaga BiH brigadni general dr. Kenan Dautović je u svom obraćanju na promociji istakao naučnu vrijednost i visoke akademske standarde pomenutog Zbornika izdvojivši pojam slobode koji u
filozofskom smislu označava izbor ali i odgovornost.

General Dautović se osvrnuo i na 20. godišnjicu Vojnog muftijstva koje je jedno od tri vjerske službe u Oružanim snagama BiH.

Na promociji Zbornika radova, u čijoj pripremi je učestvovalo Vojno muftijstvo, zvaničnicima i učesnicima Treće međunarodne konferencije vojnih imama obratio se Reisu-l-ulema Islamske zajednice u BiH.

Na Svečanoj akademiji u povodu 20. godišnjice uspostave Vojnog muftijstva u sistemu odbrane BiH obratit će se ministrica odbrane Marine Pendeš. Svečana akademija će se održati u Domu OS BiH, u srijedu, 25 novembra 2019. godine.