Crna Gora je pojačala kontrolu granice sa Albanijom, zbog mogućeg priliva migranata, pa se policijskim patrolama od petka pridružila Vojska Crne Gore. Pripadnici Vojske su raspoređeni u zoni graničnog prelaza Božaj, potvrđeno je medijima iz Ministarstva odbrane, koje navodi da će granicu nadgledati mješovite patrole.

“Prvenstveni cilj je sprječavanja ilegalnih prelazaka državne granice sa Albanijom, ali i drugih nezakonitih radnji na granici i u pograničnom pojasu”, navode u Ministarstvu.

Vojska je angažovana na osnovu ranije odluke Savjeta za odbranu i bezbjednost, koja je donijeta sredinom jula, kada je razmatran izvještaj o mogućem prilivu migranata iz Grčke preko Albanije.

Tokom posljednjih godinu dana registrovan je povećan broj migranata u Crnoj Gori. U prvih šest mjeseci ove godine registrovano je 2.113 ljudi iz Sirije, Pakisatana, Aližira i Maroka, što je skoro desetostruko više u odnosu na isti period prošle godine, podaci su policije.

Oni su u Crnu Goru došli preko Turske, Grčke, Albanije i dalje nastavljaju preko BiH ili Hrvatske u pokušaju da se domogne drugih zemalja Evropske unije (EU).

Premjer Crne Gore Duško Marković ranije je poručio da Crna Gora neće podizati zidove i postavljati žice na granici kako bi sprečila ulazak izbeglica i migranata, iako je mađarska vlada poklonila Crnoj Gori 25 kilometara bodljikave žice.