Predsjednik Republike Srbije Aleksandar Vučić sastat će se danas, drugog dana službene posjete BiH, sa članovima kolegija oba doma Parlamentarne skupštine BiH, nakon čega će razgovarati i sa predsjedavajućim Vijeća ministara BiH Denisom Zvizdićem.  

Drugog dana službene posjet Bosni i Hercegovini, predsjednik Srbije Aleksandar Vučić sastaće se sa Denisom Zvizdićem, predsjedavajućim Vijeća ministara BiH.

U delegaciji Srbije nalaze se i ministar trgovine, turizma i telekomunikacija Rasim Ljajić i ministrica građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture Zorana Mihajlović.

Tokom jučerašnjih susreta sa članovima Predsjedništva BiH, Vučić je istakao opredijeljenost njegove zemlje za uzajamnu saradnju, rekavši kako BiH u Srbiji ima iskrenog prijatelja.

Kada je riječ o europskim intergracijama, tokom susreta sa članovimaPredsjedništva BiH, kako je rekao predsjedavajući Predsjedništva Dragan Čović, dogovoreno je da se BiH i Srbija zajednički podržavaju u institucijama koje znače nešto kada su u pitanju međunarodni odnosi.

Vučić je jučer kazao da, ukoliko se pogleda u kom smjeru ide Evropa, a to je “pravljenje zemalja različitih brzina”, vidi se da se ukazuje velika šansa za “zapadnobalkansku šestorku”.

Ova “šestorka”, naglasio je, može sebe predstaviti kao novu snagu koja može donijeti značajan ekonomski rast te biti predstavljena kao značajniji partner Evropskoj uniji, nego što su to, kako je rekao, možda danas pojedine zemlje članice EU.
Očekuje se da će  tokom današnjeg susreta biti riječi o zajedničkim projektima,  jer je predsjednik Srbije jučer podcrtao da je uvjeren da Srbija i Bosna i Hercegovina mogu dostići trgovinsku razmjenu u iznosu dvije milijarde eura te da “svi zavisimo jedni od drugih”.

Poručio je da je Srbija spremna da razgovara o svakoj vrsti uklanjanja barijera, za koje bi formirali delegacije. Naglasio je i da bismo samo na hrani i na poljoprivrednim proizvodima uštedili 7 do 10 posto, s manje čekanja na granicama.

Predsjednik Republike Srbije boravi u dvodnevnoj, prvoj bilateralnoj posjeti BiH u svojstvu predsjednika te prvoj posjeti BiH na predsjedničkom nivou nakon šest godina.

(08. septembar 2017.)