Član Predsjedništva BiH Dragan Čović susreo se danas u Mostaru sa Lars-Gunnar Wigemarkom, šefom Delegacije EU u BiH.

Čović je nakon susreta, na konferenciji za novinare rekao kako na državnom nivou ne postoji više parlamentarna većina, obrazlažući to jučerašnjim usvajanjem Zakona o akcizama u Vijeću ministara BiH, protiv kojeg su bili ministri iz Republike Srpske.

Istovremeno, Wigemark je pozvao bh. političare da ono što su obećali visokoj predstavnici EU za vanjsku politiku i sigurnost Federiki Mogherini, prilikom njene posjete Sarajevu, početkom marta, i ispune.

Podsjetimo, bh. političari su tada izjavili da će se fokusirati se na provođenje Reformske agende, uprkos političkim razlikama koje postoje među njima.

Tada je iz Predsjedništva BiH poručeno da je interes svih da Zapadni Balkan bude dio Evropske unije.

‘Visoka predstavnica je, osvrnuvši se na aktuelnu političku situaciju u BiH, navela kako je upravo evropski put prilika da se sva otvorena pitanja brže rješavaju i da se BiH kreće naprijed. Institucijama EU će svakako prenijeti poruku da, i pored postojećih problema, postoji snažna volja za napretkom i da je potrebno da bh. vlasti zajedničkim naporima i dijalogom zadrže pozitivni trend ka evropskim integracijama’, navedeno je u saopštenju iz Predsjedništva BiH početkom marta nakon susreta sa Federicom Mogherini.

(29. mart 2017.)