Kompanija Facebook proširila je svoju definiciju govora mržnje na zagovornike nadmoći bijele rase i bijele separatiste. Ovim se iz kompanije nadaju kako će zabraniti promociju i podršku ovim grupama.

Kompanija je ranije dozvoljavala tim grupama da objavljuju preko te društvene mreže iako je odavno zabranila “bijele suprematiste”.

U blogu objavljenom danas iz društvene mreže su saopštili da su ranije vezali izraz “bijeli nacionalizam” za šire koncepte nacionalizma i separatizma kao što je “američki prajd” pokret ili baskijski separatizam, koji su i dalje dozvoljeni.

Grupe za zaštitu građanskih prava i akademski krugovi smatrali su da je taj pogled pogrešan i vršili su pritisak na Facebook da promijeni stav.

Iz Facebooka su saopštili da je zaključeno poslije više mjeseci razgovora sa njima da “bijeli nacionalizam” i separatizam ne mogu da budu odvojeni od nadmoći bijele rase i organizovanih grupa mržnje.

Iako su iz Facebooka rekli kako rade na ovom problemu već tri mjeseca, ova izmjena dolazi manje od dvije sedmice nakon što je Facebook pretrpio ogromne kritike a nakon što je osumnjičenom za pucnjavu na Novom Zelandu tokom koje je ubijeno 49 osoba, bilo omogućeno da emituje ovaj masakr uživo na Facebooku.