Premijer Makedonije Zoran Zaev razgovarao je u srijedu telefonom sa kancelarkom Nemačke Angelom Merkel o predstojećem referendumu i sprovođenju Dogovora sa Grčkom, objavila je makedonska vlada.

Kako se navodi u saopštenju, kancelarka Merkel je potvrdila podršku Nemačke dogovoru Makedonije i Grčke o rešavanju dugogodišnjeg spora koji je bio glavna prepreka za članstvo Makedonije u EU i u NATO.

“U tom pravcu je zajednički zaključeno da je referendum vrhunski demokratski čin i odraz opredeljenja građana za budućnost države”, navodi se i dodaje da je Zaev informisao Merkelovu o toku priprema za referendum.

Makedoniji 30. septembra predstoji referendum o Dogovoru sa Grčkom i promeni imena u Severna Makedonija, koji bi, u slučaju da bude uspešan, trebalo da bude potvrđen ustavnim promenama do kraja ove godine, što je osnovni uslov za makedonske integracije u EU i NATO.

Vlada Makedonije je, kako je istakao Zaev, “posvećena organizovanju fer, demokratskih i transparentnih uslova za realizaciju za demokratsko izjašnjavanje građana”.

Zaev je Merkelovu informisao i o tome da makedonska vlada “produžava aktivno sa reformskim naporima koji vode u pravcu ispunjavanja uslova iz zaključaka Evropskog saveta iz juna ove godine”, koji su mđu uslovima za početak pregovora sa EU.

To se, kako je istakao, posebno odnosi na vladavinu prava, borbu protiv korupcije i kriminala, kao i reforme javne administracije i obavštajnih službi.

Nemačka kancelarka je, dodaje se, dala podršku “naporima Vlade i društveno-političke javnnosti u Makdoniji za jačanje evropskih i atlantskih perspektiva građana Makedonije”.

Premijer Zaev i kancelarka Merkel su, navodi se, razgovarali i o konkretnim koracima povećanja ekonomske saradnje dve države, kao i o drugim aktuelnim bilateranim i regionalnim pitanjima.