Zastupnički dom Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine skinuo je sa današnjeg dnevnog reda zahtjev Saveza nezavisnih socijaldemokrata i Demokratskog narodnog saveza za smjenu ministra sigurnosti Dragana Mektića.

Ova tačka dnevnog reda skinuta je sa 19 glasova za, 10 glasova protiv i tri suzdržana.

S obzirom na to da ove sedmice u BiH počinje predizborna kampanja i da je današnja sjednica vjerovatno posljednja sjednica ovog saziva zakonodavne vlasti, izvjesno je kako do smjene Mektića neće doći.

Prethodno je zastupnik u Zastupničkom domu Parlamentarne skupštine BiH Šemsudin Mehmedović (SDA) kazao je novinarima kako on neće podržati smjenu Mektića.

“Dragan Mektić je prepoznatljiv kao borac protiv kriminala i korupcije. Suludo bi bilo u ovom trenutku i pomisliti na smjenu”, kazao je Mehmedović.

Zastupnici klubova Saveza nezavisnih socijaldemokrata (SNSD) i Demokratskog narodnog saveza (DNS) u Zastupničkom domu Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine uputili su 26. jula u proceduru prijedlog za glasanje o potrebi rekonstrukcije Vijeća ministara BiH, odnosno smjeni ministra sigurnosti BiH Dragana Mektića zbog migrantske krize.

Istakli su da je Ministarstvo sigurnosti BiH odgovorno za eskalaciju tog problema, a posebno ministar Dragan Mektić koji je, kako navode, nekoliko puta ignorisao, minimizirao, pa čak i ismijao ozbiljna upozorenja institucija.