Članovi Predsjedništva BiH Milorad Dodik, Željko Komšić i Šefik Džaferović okončali su dvodnevnu posjetu Briselu tokom koje su se sastali sa najvišim zvaničnicima EU.

Predsjedavajući Predsjedništva Bosne i Hercegovine Milorad Dodik kazao je nakon sastanka s predsjednikom Evropskog vijeća Donaldom Tuskom kako EU ne uvjetuje BiH pristupanjem NATO-u. Dodik je rekao da je bilo govora o formiranju vlasti, dodajući da je bez formiranja vlasti nemoguće osigurati neku novu dinamiku. On je istakao da su članovi Predsjedništva BiH govorili i o različitim pogledima u vezi s NATO integracijom.

“O tom pitanju trebamo diskutovati u BiH. Kako sam shvatio, put BiH prema EU nije uslovljen pitanjem MAP-a ili NATO-a”, rekao je Dodik.

Kako kaže, govora je bilo i o granici sa Srbijom i Hrvatskom te izgradnji Pelješkog mosta i imovine BiH u Hrvatskoj. Dodao je da pristup Hrvatske prema bh. imovini nije korektan te da je Predsjedništvo BiH ranije zauzelo svoj stav u vezi s ovim pitanjem.

“RS i ja ćemo pratiti stav Beograda kada je riječ o Kosovu. Lično mislim, dakle to nije stav Predsjedništva BiH, da to pitanje trebaju rješavati Beograd i Priština”, kazao je Dodik.

Na pitanje da li je neko na sastanku spomenuo konstitutivnost naroda, Dodik je rekao da je filozofija Evrope usmjerena individualnim pravima, ali da je to vjerovatno nemoguće u BiH.

“Mislim da svi to razumiju. Oni razumiju da imamo složenu strukturu. Nepohodno je doći do reforme izbornog zakonodavstva i tu je jasan i stav EU”, rekao je Dodik.

Takođe je rekao da je na sastanak došao i predsjednik Evropske komisije Žan Klod Junker i da se članovi Predsjedništva BiH vraćaju sa stavom da je neophodno završiti odgovore na Upitnik Evropske komisije i doći do kandidatskog statusa.

Član Predsjedništva BiH Željko Komšić kazao je da ima utisak kako postoji dobro raspoloženje u EU da BiH dođe do kandidatskog statusa, ali da je potrebno odgovoriti na Upitnik, formirati vlast na nivou države i izmijeniti izborno zakonodavstvo.

Istakao je da niko nije sugerisao na koji način je potrebno izmijeniti Izborni zakon BiH. Kako kaže, Tusk im je rekao da je bitno da odnosi u BiH ostavljaju pozitivan utisak kada je riječ o evropskom putu BiH.

“Rekli su nam da proces pomirenja mora biti jače izražen i bolje vidljiv”, kazao je Komšić.

Zaključio je kako je njegov utisak pozitivan i da je sve u rukama funkcionera u BiH. Najavio je da će članovi Predsjedništva BiH po povratku u Sarajevo obaviti razgovore o imenovanju kandidata za predsjedavajućeg Vijeća ministara BiH.

Član Predsjedništva BiH Šefik Džaferović rekao je da postoji snažna opredijeljenost EU za ubrzani put BiH ka EU. Kako kaže, danas je govorio o MAP-u i formiranju vlasti.

“Za mene je značajna i regionalna politika i rješavanje otvorenih pitanja sa susjedima. Trebamo prakticirati da se primjenjuje međunarodno pravo ako nemamo dogovora. To preferiram i kada je riječ o granici s Hrvatskom i Srbijom, ali i kada je riječ o izgradnji Pelješkog mosta”, rekao je Džaferović.

I on smatra kako lideri trebaju učiniti sve da formiraju vlast dodajući kako ipak postoji kontinuitet vlast. Uvjeren je da će biti aktiviran i Prvi nacionalni plan, ali i da će u očekivanom roku biti formiran novi saziv Vijeća ministara BiH.

Izvor: BHRT (30. januar 2019.)