Predsjedavajući Vijeća ministara BiH Denis Zvizdić izjavio je danas u Sarajevu da se u Bosni i Hercegovini ne vijore zastave takozvane Islamske države, te da izjave zvaničnika iz susjedstva nisu bazirane na relevantnim činjenicama i imaju političku pozadinu.

Zvizdić je ovo kazao nakon sastanka koji su on i ministar sigurnosti Dragan Mektić održali sa direktorima sigurnosnih agencija u BiH.

“U BiH se ne vijore zastave ISIL-a. Nema podataka da u BiH imamo 5 ili 10 hiljada radikalizovanih osoba. Demantujemo takve podatke. Ako ih neko ima, pozivamo pogotovo naše susjede, da se takvi podaci dostave našim sigurnosnim službama”, kazao je Zvizdić, naglasivši da sigurnosne službe susjednih zemalja bh. službama nikada nisu poslale takve informacije.

“Zbog toga izjave te vrste smatramo paušalnim i smatramo da imaju političku pozadinu”, rekao je predsjedavajući Vijeća ministara BiH.

Zvizdić je naglasio da od 143 teroristička akta izvedena u 23 zemlje svijeta, za koje je je odgovornost preuzela takozvana Islamska država, ni u jednom nije učestvovao niko ko ima ikakve veze sa Bosnom i Hercegovinom, što demantuje sve koji govore o BiH kao o mogućoj bazi terorizma.

“Opasnost od terorizma u BiH nije ništa veća nego bilo gdje drugdje u regionu, Evropi i svijetu”, istakao je Zvizdić.

Za bosanskohercegovačke sigurnosne agencije rekao je da rade izvanredan posao.

“Saradnja naših sigurnosnih agencija sa partnerima u susjedstvu, EU, SAD, Interpolom, Europolom je na zavidnoj razini i raspolažemo s relevatnim podacima koji pobijaju tvrdnje koje smo mogli čuti od zvaničnika zemalja regiona, ali i zemalja EU”, rekao je Zvizdić.

Ministar sigurnosti BiH Dragan Mektić istakao je da je u petak počela implementacija novog regionalnog projekta u borbi protiv terorizma i radikalizma iza kojeg stoji EU, a ključni partner je Slovenija.

“BiH kao i brojne druge evropske zemlje priznaje da ima problem sa radikalizmom, ali se ne može reći kako imamo problema sa terorizmom”, naglasio je Mektić, dodajući:

“Ne možemo prihvatiti teorije jednog broja kvazieksperata i kvazianalitičara koji u zloj namjeri iznose podatke koji urušavaju stvarni pravni integritet ove države i nanose ogromnu štetu ekonomiji te direktno ili indirektno i veliku finansijsku štetu turizmu”, izjavio je ministar sigurnosti BiH.

Izvor: BHRT (12. septembar 2017.)