Stabilnost u regionu zapadnog Balkana posebno je značajna za cijelu Evropu i   SR Njemačka podržava evropsku perspektivu regiona i Bosne i Hercegovine, istakao je šefom odjela za Evropu u Ministarstvu vanjskih poslova SR Njemačke Martin Kothaus (Kotthaus) tokom razgovora sa predsjedavajućim Vijeća ministara BiH Denisom Zvizdićem.  

Tema sastanka bile su perspektive  realiziranja Ekonomske reformske agende i  put Bosne i Hercegovine ka Evropskoj uniji.

Zvizdić je upoznao Kotthausa s aktuelnom ekonomskom i političkom situacijom u Bosni i Hercegovini i zahvalio se narodu i Vladi SR
Njemačke na dosadašnjoj podršci i posvećenosti reformskim procesima u Bosni i Hercegovini, prvenstveno u dijelu evropskih integracija i socio-ekonomskog razvoja.

Zvizdić je rekao da je cilj Bosne i Hercegovine sticanje statusa kandidata za članstvo u Evropskoj uniji, te aktivacija MAP-a za članstvo u NATO savezu.

Kothaus je rekao da je stabilnost u regionu zapadnog Balkana posebno značajna za cijelu Evropu i da SR Njemačka podržava evropsku perspektivu regiona i Bosne i Hercegovine, te da kroz njemačko-britansku inicijativu od 2014. godine radi na socio-ekonomskim ciljevima.

Zvizdić i Kothaus su se saglasili da su reformska agenda, vladavina prava, jačanje dobrosusjedskih odnosa i regionalna saradnja ključni za jačanje stabilnosti, prosperiteta i poboljšanja životnog standarda građana u BiH.

Sastanku je prisustvovala i ambasadorica SR Njemačke u BiH Kristian Hohman (Christiane Hohmann), saopćeno je iz VMBiH.

(26. april 2017.)