Predsjedavajući Vijeća ministara Bosne i Hercegovine Denis Zvizdić izjavio je u utorak da očekuje da posjeta predsjednika Srbije Aleksandra Vučića Sarajevu doprinese jačanju ekonomske saradnje, uklanjanju nevidljivih carinskih barijera, kao i unapređenju protoka roba, ljudi i kapitala između dvije zemlje.

Zvizdić izjavio je da je BiH opredijeljena za jačanje dobrosusjedskih odnosa sa Hrvatskom, uz poštovanje svih pravila unutrašnjeg i međunarodnog prava.

“Vučić trasira put Srbije ka EU, a to je važan podatak. To je zajednički sadržalac zemalja Zapadnog Balkana. Ostavlja nam prostor dobre regionalne saradnje i to je važan domet djelovanja svih vlada na prostoru Zapadnog Balkana – članstvo u EU i NATO”, rekao je Zvizdić na konferenciji za novinare u Sarajevu.

On je ocenio da je Vučić, u vreme kada je bio premijer Srbije, uspio da unaprijedi odnose u regionu i usmjeri Srbiju ka članstvu u EU, što, kako je istakao, otvara mogućnost za dobru regionalnu saradnju.

Predsjedavajući Vijeća ministara BiH smatra da “ukoliko se ostane na tom kursu”, koji znači okrenutost ka zapadnim civilizacijskim integracijama, može se realizovati mnogo dobrih stvari, poput zajedničkih regionalnih projekata, prije svega u oblasti ekonomije.

Predsjednik Srbije će 7. i 8. septembra boraviti u dvodnevnoj zvaničnoj posjeti BiH.

“Imao sam kontakt i sa premijerom Hrvatske Andrejom Plenkovićem, razgovarali smo, informisao me o poseti. Opredijeljeni smo da jačamo naše dobrosusjedske odnose, poštujući sva pravila unutrašnjeg i međunarodnog prava”, rekao je Zvizdić.

Hrvatski premijer boravi u dvodnevnoj poseti BiH, a posjetiće Livno, Široki Brijeg i Mostar.

Zvizdić je dalje naveo da BiH sa Hrvatskom ima najdužu granicu, ocijenivši da između dvije države treba rješavati sva pitanja, pa i ona problematična.

Komentarišući izjave hrvatske predsjednice Kolinde Grabar-Kitarović da je BiH baza islamskih terorista, on je rekao da broj potencijalnih terorista “nije ni manji ni veći nego u Hrvatskoj ili bilo kojoj drugoj zemlji”.

“Takve izjave postaju politički irelevantne. Ne želimo govoriti o nagađanjima, ima za to Ministarstvo bezbjednosti, koje je odgovorilo na priču o hiljadama terorista. Taj broj nije niti manji niti veći nego u Hrvatskoj, ili bilo kojoj drugoj zemlji”, rekao je Zvizdić.

(06. septembar 2017.)